Age Reader mérés

Magyarországon elsőként nálunk elérhető az AGE Reader készülék. Az AGE Reader kevesebb, mint 1 perc alatt, egy teljesen fájdalommentes vizsgálat során megmutatja a “kvázi” biológiai életkort, valamint méri a szervezetben felhalmozódott glikációs végtermékek szintjét. A vizsgálat eredménye fényt deríthet arra, hogy mekkora eséllyel alakulhat ki szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve 2-es típusú cukorbetegség.

age reader műszer

AGE = a fehérjék és szénhidrátok összekapcsolódásakor keletkező káros anyag. Fontos szerepet játszik az öregedési folyamatokban (ageing) és számos betegség előidézője lehet, pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek (és ezek szövődményei).

Az eszköz az autofluoroszcencia (szövettani és sejtbiológiai vizsgálómódszer) elve alapján működik. Az AGE-k egyedi módon fluoreszkálnak, a fluoreszkálás más és más a szövetekben. A vizsgálat gyors, egyszerű, 30 másodperc alatt eredményt ad. A mérés során megjósolható, mennyire veszélyeztetett közép és hosszútávon a vizsgált személy a fenti krónikus, civilizációs egészségügyi kihívások és szövődményeik szempontjából.

A konzultációk során könnyen használható és semmilyen előkészületet nem igényel a vizsgálat.

A készüléknek nem csak használói, hanem forgalmazói is leszünk. ( forgalmazással kapcsolatos érdeklődés: info@taplalkozasbeallitas.hu)

age-reader műszer
Mára már több kutatást végeztek az AGE Reader készülékkel, alább olvashatnak egy részletet Lutgers és mtsai 2009-es publikációjából;Lutgers és mtsai 2009-ben bemutatták a Diabetologia nevű folyóiratban (Európai Diabétesz Felmérési Szövetség), hogy az AGE Reader-méréseknek milyen hozzáadott értéke lehet a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázati meghatározásában.

Egy közel 1000 főből álló, az alapellátásban jól kontrollált 2-es típusú cukorbeteg (HbA1c: 7%) csoporton belül, az AGE Reader-mérés a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, illetve az összhalálozásnak az előrejelzésében a második legjobb eszköz volt.

A legjobb előre jelző a biológiai életkor. A publikáció továbbá bemutatta, hogy az AGE Reader-mérés, az Egyesült Királyság prospektív diabétesz vizsgálat kockázati felmérőjével (UKPDS) kombinálva, további előre jelző információkat ad.

Az AGE Reader-mérések után előfordult, hogy például az alacsony-közepes kockázatú pácienseket átsorolták a magas kockázatú páciensek közé (az esetek 27%-ában). Ez azt jelenti, hogy addig a betegek 27%-át helytelenül osztályozták, így feltehetően nem a számukra legmegfelelőbb kezelést kapták.

Az AGE Reader-mérés
+ 30 perces személyes tanácsadás díja 9.000Ft

Bejelentkezés

Az AGE-k hatásai

Az AGE-k kulcsszerepet játszanak a krónikus, öregedéshez kapcsolódó betegségek kialakulásában, mint pl. a cukorbetegség, a veseelégtelenség és a szív- és érrendszeri betegségek. Az AGE-k szintje a hosszú élettartamú szövetekben (nem a vérben!) a cukoranyagcsere és az oxidatív stressz lenyomatainak emlékét őrzi meg, amely a szív- és érrendszeri szövődmények értékes előre jelzője.

Az alábbi ábra bemutatja, hogy az AGE-k hogyan vezethetnek a vaszkuláris problémák kialakulásához. Két úton történhet: az AGE-k receptorokhoz való kötődése és a fehérjékhez való keresztkötés során.

age
Az AGE-k és a cukorbetegség

Az AGE-k fokozatos növekedése vagy felhalmozódása a cukorbetegeknél súlyos vérkeringési szövődményeket okozhat. A sérült, nagy vérerek miatt a cukorbetegeknél nagyobb a szívroham és az agyvérzés kockázata. A kis véredények károsodása pedig olyan szövődményeket okozhat, mint a vakság és a veseelégtelenség.

Számos cukorbeteg beteg tudja, hogy a glikált hemoglobin (HbA1c vizsgálat) arra szolgál, hogy kimutatható legyen, hogy a vércukorszint megfelelően van-e szabályozva. Az AGE-k nem azonosak a HbA1c-vel (bár van hasonlóság), mivel az AGE-k változása sokkal lassabb folyamat. Az AGE-k pontosabban jelzik a cukorbetegség, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.

A vércukorszint és az AGE-k felhalmozódása azonban nem az egyetlen bejelző. A magas vérnyomás, a koleszterin és lipidszintek és a dohányzás is növeli ezt a kockázatot. Az összes úgynevezett kockázati tényezőre vonatkozó információ nagyon fontos az orvos számára, hogy meghozhassa a helyes döntést a kezelés megkezdéséről vagy változtatásáról.

Az ételek hevítése során is képződnek AGE-k, amelyek aztán beépülnek a szervezetbe. Ilyen magas AGE tartalmú étel például a karamellizált cukor tetejű creme brulée, vagy akár a kóla. Az AGE-k bevitelének egy másik forrása a dohányzás.

Az AGE-k és anti-aging

AGE-k a bőrben

Az AGE-k felhalmozódhatnak az egész testben, beleértve a bőrt is. Az AGE-k olyan fehérjékhez való kötődése, mint a kollagén és az elasztin, károsítja ezeket a fehérjéket. Ez a ráncok kialakulásához és a rugalmasság elvesztéséhez vezet. Számos anti-aging és kozmetikai termék áll rendelkezésünkre, amelyek kifejezetten az AGE-k bőrben való felhalmozódásának megakadályozását célozzák meg.

age

Mit mérünk az AGE Readerrel?

Az AGE-k felhalmozódhatnak az egész testben, beleértve a bőrt is. Az AGE-k olyan fehérjékhez való kötődése, mint a kollagén és az elasztin, károsítja ezeket a fehérjéket. Ez a ráncok kialakulásához és a rugalmasság elvesztéséhez vezet. Számos anti-aging és kozmetikai termék áll rendelkezésünkre, amelyek kifejezetten az AGE-k bőrben való felhalmozódásának megakadályozását célozzák meg.

A mérések értelmezése

Az AGE Reader-mérési eredménye egy könnyen értelmezhető AGE pontszámból áll. Továbbá lineáris összefüggést mutat az AGE pontszám és a valós életkor között. Az azonos korú, egészséges egyének referencia értékeivel való összehasonlításból születik az eredmény. Egy színkódolt grafikon ezt az információt jeleníti meg. A zöld terület azt jelzi, hogy nincsenek megnövekedett mennyiségű AGE-k. Ha az eredmény a sárga, a narancssárga vagy a piros területen van, az azt jelenti, hogy a szöveti AGE-k mennyisége megemelkedett. Az eredmény utalhat cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek kockázatára, valamint ráncok kialakulására, a bőr rugalmasságának elvesztésére és a bőr általánosan öregebb megjelenésére.

Az AGE Reader-mérések kontroll vizsgálata

Ha a mérés eredménye a zöld területen van, az normális értéket jelez és a bőr egészséges. Ekkor is érdekes lehet többet megtudni az AGE-kről, és részt venni egy tanácsadáson, ahol bővebb információkat kaphatnak az AGE-k szinten tartásáról, valamint arról, hogy hogyan őrizzük meg egészségünket, továbbá, hogy milyen megközelítésekkel (étrend- és étrend-kiegészítőkkel) támogathatjuk a jelenlegi helyzetet.

Ha az AGE Reader-mérési eredménye sárga, narancssárga vagy piros területen van, ajánlatos anti-glikációs vagy öregedésgátló megközelítéseket és étrend-kiegészítőket alkalmazni.

graph

Az AGE Reader-mérés
+ 30 perces személyes tanácsadás díja 9.000Ft

Bejelentkezés

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!