Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Rés a pajzson 2024 – éves, nagy pajzsmirigy előadásunk
Saláta főtt quinoával
A tavasz elérkeztével egyre színesebbek a piacok standjai…
Szuperfood: koriander
A koriander javítja az IBS, különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit…
Endometriózis esetén javasolt étrendi alapok
Egyes étrendi változtatások segíthetnek az endometriózis tüneteinek enyhítésében…
Az autoimmun betegségek megelőzése
D-vitamin és Omega-3 kiegészítőkkel kapcsolatos új megállapítások…
A cékla általánosságban igen jól tolerált és kifejezetten egészséges élelmiszer (erről többször írtunk már) – kivéve a vesekőre hajlamosak és egyes bélpanaszokkal rendelkezők esetén.
A cékla zöldje nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz, ami egyeseknél hozzájárulhat a vesekőképződéshez. Az oxalátok antitápanyagként is funkcionálnak. Ez azt jelenti, hogy megzavarhatják a mikrotápanyagok felszívódását. Az oxalátok mennyisége a levelekben sokkal magasabb, mint magában a gyökérben, de ennek ellenére a gyökér oxaláttartalma is magasnak mondható. Oxálsavak által okozott (vagy erre utaló) panaszok esetén oxalúria vizsgálat (vizelet) javasolt. A probléma bizonyos bélbaktériumok hiányából is adódik, azaz nem a zöldségfélék oxálsav-tartalma a fő tényező.
A cékla FODMAP-okat tartalmaz fruktánok formájában. Ezek olyan fermentábilis szénhidrátok, amelyek táplálják a bélbaktériumokat – a jókat és a panaszokat okozókat is. A FODMAP-ok kellemetlen emésztési zavarokat okozhatnak bélérzékeny egyéneknél, például Colitis ulcerosában vagy irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknél.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!