A cékla egészségre gyakorolt hatásai (1. rész)

A cékla egészségre gyakorolt hatásai (1. rész)
2023.01.08.

A cékla (Beta vulgaris) egészségre gyakorolt hatásai – teljesség igénye nélkül

A cékla egy élénk színű, sokoldalú (gyökér)zöldség. Egyik ismertető jele a „földes” íz és aroma. Amellett, hogy színesíti a tányért, a cékla rendkívül tápláló. Tele van esszenciális vitaminokkal, ásványi anyagokkal és számos gyógyhatású növényi összetevővel. Mindezen kívül finom, valamint könnyen beépíthető az étrendbe, többek között a humusz, a burgonya és a saláták mellé. Ahhoz, hogy a benne lévő tápanyagokhoz a legjobban hozzájuss, fogyaszd nyersen, vagy válassz olyan eljárásokat, mint a préselés vagy a sütés a főzés helyett.

Számos tápanyag csekély kalória mellett:
Egy adag (100 gramm) főtt cékla tartalmaz:

 • Kalória: 82
 • Fehérje: 1,7 gramm
 • Zsír: 0,2 gramm
 • Szénhidrát: 10 gramm
 • Rost: 2 gramm
 • Folsav (B9): az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) 20%-a
 • Mangán: az INBÉ 14%-a
 • Réz: az INBÉ 8%-a
 • Kálium: az INBÉ 7%-a
 • Magnézium: az INBÉ 6%-a
 • C-vitamin: az INBÉ 4%-a
 • B6: az INBÉ 4%-a
 • Vas: az INBÉ 4%-a

A cékla különösen gazdag folsavban, amely kulcsszerepet játszik a növekedésben, fejlődésben és a szív egészségében.
Jelentős mennyiségű mangánt is tartalmaz, amely többek közt részt vesz a csontképzésben, a tápanyag-anyagcserében és az agy működésében is.
Ráadásként magas a réztartalma, amely fontos ásványi anyag az energiatermeléshez és bizonyos neurotranszmitterek szintéziséhez.

Segíthet kontroll alatt tartani a vérnyomást:
A cékla alaposan kutatott a magas vérnyomásra gyakorolt csökkentő hatása miatt, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője.
Egyes tanulmányok arra jutottak, hogy a céklalé jelentősen csökkentheti mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás értéket.
Úgy tűnik, hogy a szisztolés értékre (vagyis arra, amikor a szív összehúzódik) nagyobb hatást gyakorol, mint a diasztolésra (azaz arra, amikor a szív ellazul. A nyers cékla erősebb hatást fejthet ki, mint a főtt.
A vérnyomáscsökkentő hatása valószínűleg a cékla magas nitrátkoncentrációjának köszönhető. A szervezetben a táplálékkal bevitt nitrátok nitrogén-monoxiddá alakulnak, mely értágító hatású, ezáltal okozva a vérnyomás csökkenését.
A cékla kiváló folsavforrás is. Bár egy erre vonatkozó kutatás vegyes eredményeket hozott, mégis számos tanulmány azt sugallja, hogy a folsavbevitel növelése jelentősen csökkentheti a vérnyomást.
Mindezek mellett érdemes észben tartani, hogy a cékla vérnyomásra gyakorolt hatása csak átmeneti. Ebből kifolyólag rendszeresen kell fogyasztani, hogy hosszú távon megtapasztalhatóak legyenek a szív- és érrendszerre kifejtett pozitív hatásai.

Javíthatja a sportteljesítményt:
Számos tanulmány arra az eredményre jutott, hogy az étrendi nitrátok, mint amilyenek a céklában is találhatók, javíthatják a sportteljesítményt.
Úgy tűnik, hogy a nitrátok befolyásolják a fizikai teljesítményt azáltal, hogy javítják a mitokondriumok hatékonyságát, amelyek felelősek az energiatermelésért a sejtekben.
Egy áttekintés szerint a céklalé növelheti az állóképességet azáltal, hogy kitolja a fáradás idejét, növeli a szív- és légzőrendszer teljesítményét, és javítja a sportolók hatékonyságát.
Ígéretes, hogy a céklalé javítja a kerékpározók teljesítményét is és akár 20%-kal növeli az oxigénfelhasználásuk hatékonyságát.
Fontos megjegyezni, hogy a vér nitrátszintje 2-3 órán belül tetőzik a cékla vagy levének elfogyasztása után. Ezért a legjobb, ha néhány órával edzés vagy verseny előtt fogyasztják el, ezzel maximalizálva a lehetséges előnyeit.

Segíthet a gyulladások leküzdésében:
A cékla betalainoknak nevezett pigmenteket tartalmaz, amelyek számos gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkeznek.
Ez számos egészségügyi szempontból előnyös lehet, mivel a krónikus gyulladásokat olyan állapotokkal társították, mint az elhízás, a szívbetegség, a májbetegség és a rák.
Egy 24, magas vérnyomással diagnosztizált beteggel végzett vizsgálat azt találta, hogy 250 ml céklalé 2 hétig tartó fogyasztása jelentősen csökkentett számos gyulladásos markert, beleértve a C-reaktív proteint (CRP) és a tumor nekrózis faktor-alfát (TNF-a).
Ezen kívül egy régebbi, 2014-es tanulmány osteoarthritisben szenvedő embereknél (az ízületek gyulladását okozó állapot) kimutatta, hogy a cékla kivonattal készült betalain kapszula csökkenti a fájdalmat és a diszkomfortot.
A cékla levéről és kivonatáról kimutatták, hogy a mérgező vegyszerekkel beinjekciózott patkányok vesegyulladását is csökkentették.
Mégis, további embereken végzett vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy az egészséges táplálkozás részeként normál mennyiségben fogyasztott cékla ugyanolyan gyulladáscsökkentő előnyökkel jár-e.

Szabó Dániel senior Kollégánk

Forrás:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!