Zúzapörkölt

Zúzapörkölt
2016.04.28.

Autoimmun-protokollnak megfelelő, amúgy istenifinom zúza-pörkölt, mi inkább csak úgy hívjuk (Bartha Ákos kedvence), hogy zúza-curry… (magas tápanyag-tartalmú fehérje-forrás). Zúza zöldfűszerekkel, kurkumás zöldcurryvel (amit nemrég posztoltunk is)- paprika és paradicsom nélkül.

A zúza-pörkölt receptje:

Hozzávalók kb. 2 személyre:
– 30-40 dkg zúza (csirke, kacsa, stb. fagyasztva is OK)
– 1 nagy fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
– babérlevél (4-6 levél)
zöld curry (kurkumával, gyömbérrel és zöldfűszerekkel: Ázsia-boltban beszerezhető).
– kakukkfű
– libazsír, ízlés szerint
– só, ízlés szerint
(zsíros kókusztej, opcionális)

Elkészítés:
A vöröshagymát megdinszteljük a zsiradékon, majd beleforgatjuk a felkockázott zúzát (én min. elfelezem őket). Pár percig pirítjuk, majd felöntjük vízzel és hozzáadjuk a babérleveleket.
Közepes lángon, lefedve főzzük addig, míg a zúza megpuhul és omlós nem lesz (ez min. 1,5-2 óra). (nem AIP-ben adható hozzá egy kevés rosé bor is főzés közben).
A legvégén hozzákeverjük a fokhagymát, a morzsolt kakukkfüvet, a sót és a zöldfűszereket, majd összefűzzük néhány percig.
Aki szereti a szaftosabb pörköltet, önthet hozzá kókusztejet… mi így is tettünk legutóbb, nagyon finom lett… ez azonban csak egy további opció.
A köret sütőben sült sütőtök volt… 🙂

Jó étvágyat!


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!