Zöldséges-csirkés rizstészta

Zöldséges-csirkés rizstészta
2024.01.15.

Zöldséges-csirkés rizstészta

A tésztaételek feldolgozottságuk ellenére jobb választásnak minősülnek a pékáruknál, mivel alacsonyabb a glikémiás terhelésük. Szénhidrátanyagcsere zavarok esetén kifejezetten fontos, hogy alacsony glikémiás terhelésű ételeket fogyasszunk… emellett prevenciós szempontból is legalább ugyanilyen fontos.

Igyekezzünk lehetőleg mindig sok zöldséget és fehérjét fogyasztani a szénhidrátok (jelen esetben rizstészta) mellé, hogy lassabban szívódjanak fel.

Ez az improvizált étel kínai (de mindenképpen ázsiai) ízvilágú és könnyen, gyorsan elkészíthető..mellette pedig színes és tápanyagdús.

Hozzávalók (kb. 3 főre):

  • 2 salottahagyma rusztikusabban darabolva
  • 1 nagyobb sárgarépa reszelve, de inkább vékonyra vágva
  • 1 kápia paprika (felét megdinszteljük, a másik felét a végén díszítésként tesszük rá)
  • 450g csirkemell (feldaraboljuk)
  • 1 doboz mungóbab csíra
  • bambuszrügy (ezt az Aldiból vettük, üveges formában, 1/2-ét használtuk fel a víz nélkül)
  • friss gyömbér (kb 1,5 diónyi) feldarabolva
  • 1 kis chili paprika (elhagyható)
  • nagy csokor friss petrezselyem vagy koriander (a végén vágjuk rá)
  • 100g száraz rizstészta (szélesebb metélt, mint a pad thai tészta)
  • Kb 0,5l csirkealaplé
  • osztrigaszósz ízlés szerint
  • gluténmentes szójaszósz ízlés szerint
  • kókuszzsír
  • bors

Elkészítés: a hagymát karamellizáljuk kókuszzsíron, majd ha elkészült, félretesszük egy kis tálba. A csirkét ugyanabban az edényben készre pároljuk, kicsit megpirítjuk, majd kivesszük (mehet a hagymával egy tálba). A paprikát, chilit, gyömbért és répát is átpirítjuk, hogy picit puhuljon meg, majd mehet mellé a mungóbab csíra, a bambuszrügy, a csirke és a hagyma is. Összekeverjük, majd ráöntjük az osztrigaszószt (akár több lépésben) és a szójaszószt. Újra megkeverjük, rátesszük a száraz rizstésztát és ráöntjük a forró alaplevet, hogy pont ellepje, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Amint puha a tészta, kész is. Szórjuk rá a maradék kápia paprikát es a petrezselymet. Érdemes hagyni 10 percet pihenni lefedve, majd tálalhatjuk is.

Vaspál Melinda kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!