Ünnepi ebéd recept, és brownie

Ünnepi ebéd recept, és brownie
2022.11.18.

BÁRÁNY kebab-, kolbász-, és borda, sült gyökérzöldségekkel, sült birsalmával + sült paprikákkal, lilahagymával és uborkasalátával.

Bárány húst az itthon jól ismert szupermarketekben nem könnyű találni, viszont török hentes üzletekben rendszeres része a kínálatnak, mindennap kapható friss bárány és bárányból készült hústermékek.

A desszert egy étcsokoládés és cukrozatlan szárított gyömbéres brownie volt. Ez egy datolyával édesített recept, mely nem mindenki számára opció (pl. alacsony FODMAP-étrend vagy IR esetén nem ajánlott!) Igen tömény, de nagyon finom brownie lett. Úgyis mondhatjuk, hogy „van benne anyag”!

Míg a brownie továbbra is természetesen élvezeti cikk, tény, hogy könnyen elkészíthető glutén-, tej- vagy épp cukormentes változatban. Sőt, akár magasabb zsír- és alacsonyabb szénhidráttartalommal is. Ha tápióka- vagy rizslisztből sütjük, akkor a hűtés során még egy kevés rezisztens keményítő is képződhet benne. Továbbá sült vagy párolt édesburgonyát is adhatunk a keverékhez.

  1. Mi kell hozzá?
  • 20 dkg egész magozott datolya (puha, nagyobb datolyák előnyben) 2 dl vízzel felforralva
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 3 tojás
  • 7 dkg natúr kakaópor
  • 6 dkg tápiókaliszt, rizsliszt vagy gluténmentes zabliszt
  • 15 dkg cukrozatlan aszalt gyömbér, kisebb darabokra vágva
  • csipet só
  • 10 dkg darabolt étcsokoládé a tetejére (78-85%)

A vízzel felforralt datolyát összekeverjük a vajjal és botmixerrel pürésítjük. Ehhez a datolyás pasztához keverjük hozzá a kakaóport, a lisztet, a tojást, a gyömbért és a sót, majd egy sütőpapírral bélelt kerek vagy kocka tortaformába öntjük, megszórjuk a tetejét csoki darabokkal és légkeverésen 160 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Ha nincs légkeverésünk, akkor 175 fokon ugyanennyi ideig. Hagyjuk teljesen kihűlni, kockázzuk és tálaljuk.

  1. Ha esetleg a datolya nálad nem jöhet szóba, itt található egy másik brownie recept, melyet rizssziruppal vagy eritrittel is készíthetsz:
  • 25 dkg vaj vagy kókuszzsír + kevés a kenéshez
  • 25 dkg étcsokoládé, darabolva
  • 4 tojás
  • 10 dkg tápiókaliszt (más néven maniókaliszt)
  • 6 dkg natúr kakaópor
  • 10 dkg édesítőszer
  • csipet só

Egy hőálló tálban, vízgőz felett, felolvasztjuk a vajat és a csokoládét, félretesszük hűlni. Egy tálban 5-6 percig elektromos habverővel felverjük a tojásokat az édesítőszerrel, amíg térfogata legalább kétszeresé nő és világos, krémes állagot kapunk. Ezután lassan hozzácsurgatjuk/összekeverjük az olvasztott csokoládét, a felvert tojásokkal. Végül beleszitáljuk a lisztet, a kakaót és a sót, alaposan elkeverjük. 20×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és (légkeverésen) 160 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Ha nincs légkeverésünk, akkor 175 fokon ugyanennyi ideig. Hagyjuk teljesen kihűlni, kockázzuk és tálaljuk.

Szakácskönyveink már több webshopban kaphatóak!

https://taplalkozasbeallitas.hu/webshop/

https://nutribalance.hu/termekkategoria/konyvek/

https://paleocentrum.hu/shop_search.php?search=laurien


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!