Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Az omega-3 zsírsavak és a D3-vitamin kedvező hatással vannak a különböző vér, szív- és érrendszeri paraméterekre és fizikai teljesítményre. Az alacsony dózisú omega-3 zsírsav-kiegészítés hatása azonban nem tisztázott. A 16 hetes, nyílt, randomizált, placebo-kontrollos, párhuzamos csoportos vizsgálatban 84, 40 és 60 év közötti irodai dolgozó vett részt. A kísérleti csoport naponta 330 mg omega-3 zsírsavat és 0,005mg (azaz 200 NE) D3-vitamint, a kontroll csoport pedig placebót kapott. Az antropometriai, biokémiai vér- és légzési mutatókat 12 és 16 héten keresztül mérték. A testtömeg (BM) és a testtömeg-index (BMI) mind a kísérleti, mind a placebo csoportban szignifikánsan csökkent. A kis dózisú omega-3 zsírsav-kiegészítés jelentősen javította a glükóz (azaz vércukor), az összkoleszterin és a D-vitamin szintet. A maximális oxigénfogyasztás, az erőltetett kilégzési kapacitás, az erőltetett kilégzési másodperc-térfogat és a maximális kilégzési áramlás enyhén javult az omega-3 zsírsav csoportban. Az omega-3 zsírsavak 330 mg-os, kisdózisú napi adagolása enyhén pozitív hatást gyakorolt a teljes koleszterin- és glükózszintre, míg az alacsony és nagy sűrűségű lipoproteinekre (VLDL) és a trigliceridszintekre nem volt szignifikáns hatással. Tehát a napi 330 mg-os (omega-3) adag jótékony, de elégtelennek tűnik.
Forrás: Int J Vitam Nutr Res. 2019 Apr 1:1-17. Low-Dose Omega-3 Fatty Acid and Vitamin D for Anthropometric, Biochemical Blood Indices and Respiratory Function. Does it work? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30932776 Fordította: Szabó Dániel Kollégánk
https://taplalkozasbeallitas.hu/atfogo-eloadas-aktiv-sport…/
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!