Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba. Mi okozta ezt??
A legkézenfekvőbb választásnak a legutoljára elfogyasztott étel tűnik. De meglepődhetsz, ha megtudod, hogy ha a FODMAP-ok okozták a panaszt, akkor valószínűleg egy tegnap elfogyasztott étel volt a hibás.
Ez a cikk azt vizsgálja meg, hogy mi történik a szervezetben, amikor FODMAP-okat fogyasztunk, miért okozhatnak egyeseknél IBS-re jellemző tüneteket és mennyi idő után jelentkezhetnek ezek a tünetek.
Mi történik, ha magas FODMAP tartalmú ételeket fogyasztunk?
A FODMAP-ok olyan szénhidrátok, amelyek nem, vagy csak nagyon lassan szívódnak fel a vékonybélből, így a vékonybél utolsó szakaszára és a vastagbélbe utaznak a többi ételmaradékkal együtt. Itt körülbelül 8-10 órával az étel elfogyasztása után két olyan folyamat játszódik le, amely egyeseknél problémát okozhat.
Bizonyos FODMAP-ok erősen ozmotikusak hatásúak, azaz vizet vonzanak a bélbe. Ezáltal nyomást hoznak létre a bélben, és gyakran hasmenést okoznak, amikor ez a víz távozik a szervezetből.
A FODMAP-okat a vastagbélben természetesen élő baktériumok erjesztik. Bár ez egy normális és egészséges folyamat, azonban nagyon gyorsan nagy mennyiségű gáz keletkezhet.
Az érzékeny bélrendszerrel rendelkezők (pl. IBS) számára ez puffadást, gázosodást és görcsöket eredményezhet. SIBO esetén ezek az erjedési/fermentációs folyamatok a vékonybélben is zajlanak a túlszaporodott baktériumok anyagcseréje következtében.
Egy átlagos felnőtt emésztőrendszere körülbelül 9 méter hosszú. A legtöbb esetben a FODMAP-oknak kb. 4-24 órába telik, hogy áthaladjanak a gyomron és a vékonybélen, mielőtt megérkeznek a vastagbélbe, és potenciálisan IBS-tüneteket, például gázokat, puffadást, görcsöket és hasmenést okoznak.
De evés után 30 perccel már jelentkeznek a tünetek, hogyan történhet ez?
Ennek oka gasztrokolikus reflex. A legtöbb embernek bármely időpontban körülbelül 24 órányi táplálék van az emésztőrendszerében. Amikor az étel a gyomorba érkezik, az jeleket küld a vékonybélnek és a vastagbélnek, hogy tudassa velük, hogy még több étel érkezik, és ezért tovább kell mozgatniuk a dolgokat, hogy helyet csináljanak. Ha a tegnap elfogyasztott fokhagymás kenyeret a gasztrokolikus reflex a vékonybél végére vagy a vastagbélbe nyomja, akkor az tüneteket válthat ki.
Néhány tudnivaló a gasztrokolikus reflexről:
Mennyi ideig tartanak a tünetek?
A legtöbb esetben a FODMAP-ok 1-2 napon alatt áthaladnak a szervezeten és kiürülnek. Azonban bélérzékenység esetén eltarthat néhány napig, amíg a belek körüli idegek újra megnyugszanak és ellazulnak.A tüneteket kiváltó ételek pontos meghatározása meglehetősen összetett lehet. Bár könnyű a legutóbbi étkezést hibáztatni, ha FODMAP-okról van szó, azonban ez ritkán van valóban így.Ha megértjük, hogyan működik a szervezetünk, és miért válthatják ki a FODMAP-ok az IBS tüneteit, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyabban kezelhessük az IBS-t.
Forrás: https://everydaynutrition.com.au/…/how-long-do-fodmaps…/
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!