Marhahús pogácsa, gombamártás…

Marhahús pogácsa, gombamártás…
2024.08.28.

Marhahús pogácsa, gombamártás, avokádókrém, kevert saláta & sütőben sült krumpli

Ezen a tányéron kevés szénhidrátban gazdag étel található (a krumpli), viszont magas zsír- és/vagy fehérjetartalmú több is (marhahús, avokádó, olívaolaj, vaj). Ezen kívül többféle alacsony CH-tartalmú szezonális zöldséget is használtam (gomba, uborka, retek, saláta, petrezselyem). Markáns anyagcsere-típusoknak kimondottan kedvére való lehet ez az étel!

Hozzávalók 2 személyre:

  • 350-400 g darált marhahús
  • 1 tk. só
  • frissen őrölt feketebors
  • kevés kókuszolaj a sütéshez

Alaposan összegyúrjuk és serpenyőben az olajon, az ízlésünknek megfelelően kisütjük (medium, rare, well done, stb.)

  • 250 g csiperke gomba, szeletelve
  • 1 vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 1-1,5 dl növényi tej
  • 20 g vaj vagy 3 ek. olívaolaj
  • kis csokor petrezselyem, aprítva
  • 1 tk. rizsliszt

Egy serpenyőben a vajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, pár perc után pedig a gombát. Sózzuk és borsozzuk és nagy lángon kb. 5 percig pirítjuk (a víz nagy részét elfőzzük). Ekkor felöntjük a növényi tejjel, hozzákeverjük a petrezselymet és a rizslisztet, simára keverjük és 3-4 percig kevergetve főzzük amíg besűrűsödik a mártás.

  • – 1 fej szívsaláta, szeletelve
  • – 1/3 kígyóuborka, szeletelve
  • – 5-6 db retek, szeletelve
  • – olívaolaj és ecet vagy citromlé

Mindent összekeverünk és kész is a saláta!

  • 1 avokádó, kimagozva, villával pépesítve
  • 1/2 lime leve vagy kevés citromlé
  • só és bors, ízlés szerint

Mindent összekeverünk és kész is az avokádó krém!

  • – 1 nagyobb újkrumpli, vastag hasábokra vágva
  • – 2 ek. folyékony kókuszolaj
  • – 1 tk. só

A szeletelt krumplit tálba tesszük, meglocsoljuk az olajjal és sózzuk, átforgatjuk és sütőpapírral bélelt rácsra tesszük úgy, hogy ne érjenek össze. 180 fokos sütőben (felső-légkeverésen) a legfelső sínre helyezzük és kb. 25-30 percig sütjük, vagy amíg aranybarna lesz.

Még több egészséges, változatos és szezonális receptért keressétek a Táplálkozás-Beállítás Szakácskönyveket a webshopban!

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!