Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Az elmúlt 20-30 évben, éves szinten mintegy 30-40.000 szív- és érrendszeri eredetű, idő előtti halálesetet okozhattak az élelmiszeriparban gyártott transzzsírokat tartalmazó, növényi forrású, iparilag módosított és „szívbarátként” reklámozott zsírok.
Néhány kutatási szösszenet a témában, amit jó 10 évig ignorált a „szakma” nagy része (nyilván azok voltak csöndben, akik éveken keresztül vehemensen támogatták a termékek elterjedését):
Egy tanulmány alapján, amelyben az energia-bevitel 2%-át ilyen növényi zsírokkal fedezték, a női meddőség 73-130%-kal növekedett. 2%?! 2-3 gombóc fagyival simán túlléped ezt a napi mennyiséget! Nem mondták a meddőségi klinikán?! Az első 5 beültetést úgyis az állam fizeti… Ugyanez a mennyiség 23%-kal növeli a vérkeringéssel összefüggő, krónikus megbetegedések kockázatát!
Szerintem egy picit nagyobb, minthogy a homokba dugd a fejed… Az összkalória bevitelhez viszonyítva egy 10.000 főn végzett vizsgálat alapján talán a cukor és a finomított szénhidrátok egészségkárosító hatása érhet fel a transz-zsíros növényi olajkockák fogyasztásával összefüggő kockázati tényezőkkel.
Természetesen NEM, hanem általában az összes, élelmiszeriparban előszeretettel használt növényi eredetű zsiradékok. Megszámlálhatatlan élelmiszer tartalmazhat ilyen zsírokat, hiszen 20 éve a csapból is ők folynak: koleszterinmentes, szívbarát, növényi eredetű, stb. marketingszövegekkel. Számtalan édességben, pékárúban, jégkrémben, kekszben, töltelékes süteményben, chipsben, diétás készítményekben, fitness szeletekben, felvágottakban és egyes tejtermékekben nagy mennyiségben vannak jelen. A közétkeztetés és az ételkiszállító-futárcégek menüi is minden bizonnyal változó mennyiségben, de tartalmaznak ilyen növényi zsírokat. Tudom, a háziorvos beszélt rá ezekre a termékekre vagy 15-20 éve… orránál fogva vezette az élelmiszeripar…
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!