Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Magas FODMAP-tartalmú étkezés hatása gastrooesophagealis reflux betegség (GERD, röviden gyakran csak reflux) és irritábilis bélszindróma (IBS) esetén.
A vizsgálatban nyolc, GERD-ben és IBS-ben is szenvedő alany vett részt, akik reggelire és ebédre rizstésztát (alacsony FODMAP) vagy búzatésztát (magas FODMAP, konkrét fruktán) tartalmazó ételt fogyasztottak. A kapott eredmények azt mutatták, hogy a búzatésztát tartalmazó étkezések jobban fokozták a puffadást, bélgázok termelődését, a teltségérzetet és a böfögést. Mindezek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magas FODMAP-tartalmú búzatészta jobban fokozta a GERD-hez és IBS-hez kötődő panaszokat, mint az alacsony FODMAP-tartalmú rizstészta. Az eredmények alapján az alacsony FODMAP-tartalmú diéta enyhítheti ezeket a tüneteket az IBS-ben és GERD-ben szenvedő betegeknél.
Forrás: Nutrients. 2022 Apr 22;14(9):1755. doi: 10.3390/nu14091755.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!