Leves recept szakácskönyvünkből

Leves recept szakácskönyvünkből
2021.02.02.
A hétvége örömére megosztjuk Veletek a második szakácskönyvünkben található „Tafel Spitz” receptünk leves részét, hátha kedvet kaptok ez elkészítéséhez 🙂
Nálunk tegnap este is ez a leves volt vacsorára, sikerült annyit megmentenem, hogy készíthessek róla egy képet. Nagyon-nagyon szeretjük!
 
Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 2 kg velős csont
  • 70 dkg marha leveshús (fartő, stefánia, lábszár) – mi most lábszárból készítettük.
  • 2 vöröshagyma, félbevágva
  • 5 db sárgarépa, hámozva, egészben hagyva
  • 3 db fehérrépa, hámozva, egészben hagyva
  • 1 kisebb zeller, hámozva, egészben hagyva
  • 1 db karalábé, hámozva, egészben hagyva
  • 1 tk. egész bors
  • 1 db csillagánizs
  • 2 db babérlevél
  • 5 cm gyömbér
  • 2 ek. só

 

  1. A csontot és húst elrendezzük egy nagy fazék aljában, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a sót, közepes lángon felforraljuk, ügyelve, hogy ne lobogjon. A keletkező habot folyamatosan leszedjük a tetejéről.
  2. Amikor felforrt, a lángot takarékra vesszük, majd 30 perc főzés után hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, majd 2,5-3 órán keresztül főzzük. Ügyeljünk, hogy a levesünk egyszer se forrjon fel teljesen, mert az zavarossá teheti és a velő is nagyobb eséllyel csúszik ki a csontból.
  3. Az idő leteltével ellenőrizzük a húst, ha teljesen puha, elzárjuk alatta a lángot, majd egy fél órát ülepedni hagyjuk, ezalatt kicsit megnyugszik a lé, az esetleges “zavaró tényezők” az aljára süllyednek.
  4. Tálalás előtt szűrőlapáttal kiemeljük a zöldségeket és a húst. A velős csontokat szedjük ki a legvégén. A levest óvatosan, kanalanként és nem túl magasról öntve szűrjük, így megőrizzük a lé tisztaságát.
 
 
 
Ez a recept második szakácskönyvünk IR, PCOS, Pajzsmirigy fejezetében található: https://taplalkozasbeallitas.hu/…/taplalkozas…/
 
Aktuális rendezvényeinket itt találhatók:
 
 

 
 

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!