Kurkumás-gyömbéres tenger gyümölcsei leves

Kurkumás-gyömbéres tenger gyümölcsei leves
2024.07.25.

Fűszeres, pikáns és nagyon finom kurkumás-gyömbéres tenger gyümölcsei leves kókusztejszínnel és zöldségekkel – amely egy tápanyag- és antioxidáns bomba

A gyömbérben, a kurkumában és a bazsalikomban is találunk értékes fitotápanyagokat, a zöldségek rostban gazdagok, a tenger gyümölcsei pedig szelénben, jódban, magnéziumban, rézben, vasban, cinkben (satöbbi) gazdagok, emellet könnyen emészthető fehérjeforrás! Alacsony FODMAP-étrendbe beilleszthető, a burgonya kihagyásával paleo szemléletű AIP-ban is fogyasztható!

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 300 g tenger gyümölcsei mix
  • 3 sárgarépa, hámozva, kis kockákra vágva
  • 4 közepes újburgonya, kis kockákra vágva
  • 4 újhagyma zöldje, szeletelve
  • 100 g zöldbab
  • 200 ml kókusztejszín
  • kb. 800 ml víz vagy alaplé
  • 1 darab friss gyömbér (4-5 cm-es darab), gyufaszálra vágva
  • 1 kisebb darab kurkuma, hámozva és reszelve
  • kis csokor bazsalikom vagy thai bazsalikom, kis darabokra tépkedve
  • kevés kókuszolaj vagy olívaolaj
  • lime vagy citromlé a tálaláshoz

Az olajon néhány percig pirítjuk a répát, a burgonyát, az újhagymát és a gyömbért, sózzuk és borsozzuk, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a reszelt kurkumát és 15-20 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a tenger gyümölcseit, a zöldbabot, a kókusztejszínt, a bazsalikomot, újra megsózzuk és további 10-15 perc alatt készre főzzük. Kevés lime vagy citromlével meglocsolva tálaljuk. A friss kurkumát az Ázsia Bt-ben vásároltam, ha érdekel a thai bazsalikom, akkor az is beszerezhető ott. Az európai bazsalikomhoz képest enyhén ánizsos íze van!

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!