Konyhai fűszerek hatása a metabolikus szindrómában

Konyhai fűszerek hatása a metabolikus szindrómában
2024.06.25.

A konyhai fűszerek terápiás dózisainak hatása a metabolikus szindrómában (randomizált, kontrollált vizsgálat)

A nem fertőző betegségek jelentős terhet rónak a globális egészségügyre és az azt támogató egészségügyi rendszerekre. A metabolikus szindróma számos nem fertőző betegség egyik fő kockázati tényezője; a kezelések azonban továbbra is korlátozottak.

Korábbi kutatások kimutatták a fűszerek védőhatását a metabolikus szindróma kulcsfontosságú paramétereire. Ezért 12 hetes, kettős vak, placebokontrollált, randomizált, klinikai vizsgálatot végeztünk, hogy felmérjük a gyömbér (Zingiber officinale), a fahéj (Cinnamomum) és a fekete kömény (Nigella sativa) fogyasztásának hatását a vércukorszintre, a lipidprofilokra és a testösszetételre 120, metabolikus szindrómában szenvedő vagy annak kockázatának kitett résztvevőnél. Minden résztvevő 3 g/nap port fogyasztott (fűszer vagy placebo). A résztvevőkről a különböző paraméterekkel kapcsolatos adatokat a beavatkozás kiindulási, középső és végpontján gyűjtötték. A 12 hét során a placebóhoz képest a fűszerekkel való kiegészítéssel estén javulás mutatkozott a metabolikus szindróma számos biokémiai mutatójában, beleértve az éhgyomri vércukorszintet, a HbA1c-t és az összkoleszterinszintet. Ez a vizsgálat bizonyítékot szolgáltat a fűszerek alkalmazásának lehetőségére a metabolikus szindrómában és annak következményeinek kockázatának kitett személyek esetében.

Forrás: Al Dhaheri, Ayesha S et al. “The Effect of Therapeutic Doses of Culinary Spices in Metabolic Syndrome: A Randomized Controlled Trial.” Nutrients vol. 16,11 1685. 29 May. 2024, doi:10.3390/nu16111685

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!