Hypoallergén alacsony FODMAP-étrendi recept

Hypoallergén alacsony FODMAP-étrendi recept
2018.02.11.
Fűszeres bárányhússal töltött bok choy batyuk, szalonnás zöldbab (FODMAP) – Mezei Elmira receptje alapján.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg darált bárányhús (opcionálisan más darálthús is megfelelő)
  • 1 sárgarépa, durvára reszelve
  • fél kápia paprika, aprítva
  • 1 tk. megfelelő zsiradék
  • 1 kk. majoránna
  • ½ kk. rozmaring
  • ½ kk. kurkuma (vagy gyömbér), só
  • kevés alaplé
  • 2-3 bok choy vagy más néven pak choi külső, nagyobb levelei (vagy szívsaláta, római saláta is OK)

A szalonnás zöldbabhoz:

  • 7 dkg házi füstölt húsos szalonna, apróra kockázva
  • 35 dkg mirelit vagy friss zöldbab (nem szigorú paleolit AIP)
  1. A darált bárányt és a zöldségeket egy kevés zsiradékon elkezdjük pirítani. Hozzáadjuk a
    fűszereket, sózzuk, egy kevés alaplével félpuhára pároljuk.
  2. Az átgőzölt, kicsit megpuhított és kihűtött pak choy leveleket a zöldséges hússal megtöltjük, feltekerjük és kizsírozott tűzálló tálban egymás mellé fektetjük. Lefedve sütjük kb. 15 percig.
  3. A töltelékbe ízlés szerint belekeverhetünk 5 evőkanálnyi főtt kölest is vagy mellé tálalhatjuk köretnek (így már nem szigorú paleolit AIP).
  4. A szalonnás zöldbabhoz a szalonnát egy serpenyőben megpirítjuk és belekeverjük a ressre párolt zöldbabot. Átforgatjuk, kicsit tovább pirítjuk és tálaljuk.

A recept önmagában – a köretek nélkül – teljesen megfelelő szigorú paleolit AIP-ben is. OPCIONÁLIS alacsony FODMAP köret még: főtt köles vagy jázminrizs.


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!