Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Hús, tenger gyümölcsei, tojás és konyhai zsírok–alacsony FODMAP-ok?
A gyümölcsök, zöldségek és a gabonák szénhidráttartalmuktól és összetételüktől függően különböző mennyiségű FODMAP-ot tartalmaznak. De mi a helyzet más élelmiszerekkel, mint például a hússal (beleértve a baromfihúst), a tojással, a tenger gyümölcseivel, valamint a zsírokkal és az olajokkal? A válasz az, hogy természetesen alacsony FODMAP tartalmúak!
Húsok – például csirke, sertés, marha, borjú, pulykaA húsban, vadhúsban és baromfiban található fő makrotápanyagok a fehérje és a zsír. Bár az állatok húsa még élő állapotukban tartalmaz szénhidrátot glikogén formájában (izom glikogén), ennek mennyisége jelentősen lecsökken, mire becsomagolják és eljut a helyi üzletekbe.Ügyelj arra, hogy natúr húsokat válassz, amikor üzletben vásárolsz, vagy húst rendelsz egy étteremben. A pácolt húsok magas FODMAP-összetevőket tartalmazhatnak, például fokhagymát, mézet és almaszószt. A Monash FODMAP alkalmazásban (https://www.monashfodmap.com/ibs…/i-have-ibs/get-the-app/) rengeteg alacsony FODMAP szósz, fűszer, gyógynövény és ízesítő közül választhatsz.
Tenger gyümölcsei – például halak (tonhal, makréla, lazac), fésűkagyló, kagyló, tintahal, garnélarák, rák, kagylóA tenger gyümölcsei elsősorban fehérjékből és zsírokból állnak (a tenger gyümölcsei típusától függően) és vagy csak nagyon keveset, vagy egyáltalán nem tartalmaznak szénhidrátot. Ráadásul gazdag a mikrotápanyag tartalmuk (azok a tápanyagok, amelyekre kis mennyiségben van szükségünk a test optimális működéséhez), így a tenger gyümölcsei kiváló lehetőséget kínálnak a mindennapi étkezésekhez. Az ízesítetlen, konzerv halak, mint a tonhal és a lazac, sokoldalú és kényelmes fehérjeforrások, ha egy gyors ebédet szeretnél összeállítani!
TojásA tojás nagyon kis mennyiségben tartalmat csak szénhidrátot. Egy normál tojás (41 g) 0,3 g szénhidrátot, 5,1 g fehérjét és 3,9 g zsírt tartalmaz.A tojás kiváló fehérjeforrás is, hiszen tartalmazza a szervezetünk számára szükséges összes esszenciális aminosavat. Az aminosavak a fehérjék „építőkövei”, némelyikük pedig „esszenciális”, mivel szervezetünk nem tudja ezeket saját maga előállítani, vagyis étrendünkből kell beszereznünk. A fehérje segíti izmaink és sejtjeink növekedését, helyreállítását és megfelelő működését. Ezentúl a tojásfehérje biológiai hasznosulása kifejezetten magas.A Heart Foundation jelenleg nem szab határt a hetente elfogyasztható tojások számában, mivel minimális hatással van a vér koleszterinszintjére és a szív egészségére.
Konyhai zsírokA főzéshez használt olajok, mint például a repce-, olíva-, avokádóolaj stb., természetesen alacsony FODMAP-tartalmúak, mivel zsírsavakból épülnek fel, azaz nem tartalmaznak szénhidrátot és fehérjét.Az ízesített olívaolajok is alacsony FODMAP-tartalmúak. A hozzáadott összetevő (pl. fokhagyma) aromás íze bekerül az olajba anélkül, hogy a FOMDAP-ok belemosódnának az olajba, mivel csak vízben oldódnak.A vaj 80% vagy több zsírt, körülbelül 15-17% vizet és minimális mennyiségű tejszárazanyagot és sót tartalmaz. Elhanyagolható mennyiségű laktózt tartalmaz annak ellenére, hogy tejszínnel vagy tejjel készült. A vaj feldolgozása során a tejszínt vagy a tejet összerázzák, és a laktózt tartalmazó tejszerű folyadékot eltávolítják, így csak a zsír marad vissza, amelyet vajjá kell feldolgozni. A ghí a vaj tisztított formája, ami szintén alacsony FODMAP-tartalmú. A ghí-t a vaj megolvasztásával és a tej szilárd részének eltávolításával készítik, a folyékony zsírokat hátrahagyva.
Forrás: https://www.monashfodmap.com/…/meat-seafood-eggs-and…/
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!