Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
A fruktózzal végzett H2 kilégzési teszt során a fruktózfelszívódás zavara, avagy gyümölcscukor-felszívódási zavar mutatható ki. Ha gyümölcs- vagy gyümölcslé-fogyasztást követően rendszeres, kellemetlen tüneteket – görcsös hasi fájdalmat, hányingert, hányást, haspuffadást vagy hasmenést – tapasztalunk, akkor érdemes utánajárni annak, hogy panaszainkat nem fruktózfelszívódási zavar okozza-e.
A laktózzal végzett H2 kilégzési teszt a laktózintolerancia, avagy tejcukor-érzékenység kimutatására alkalmas. Laktózt – azaz tejcukrot – elsősorban a nyers tej és egyes tejtermékek tartalmaznak, de számos más élelmiszerben is előfordulhat (például gyógyszerekben). Ezt a vizsgálatot akkor érdemes elvégeztetni, ha a tejtermékek fogyasztását követően kellemetlen hasi tüneteket tapasztalunk (hasmenés, hasfájás, haspuffadás, bélgörcsök…).
A laktulózzal végzett H2 kilégzési teszt segítségével a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok jelenléte – azaz a kontaminált vékonybél szindróma (jelentős mértékű béldiszbiózis) – állapítható meg indirekt módon.
A fruktánok olyan típusú szénhidrátok, amelyek kellemetlen emésztési tüneteket okozhatnak az azokra érzékenyek számára, különösen az irritábilis bél szindrómában (IBS) és gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedőknél. Fruktánok nagy mennyiségben fordulnak elő például (a teljesség igénye nélkül) a búzafélékben és hagymafélékben. Azok, akik emésztési problémákat tapasztalnak a fenti ételek fogyasztása után, valószínűleg „fruktánintoleranciával” rendelkeznek. Alapvetően ugyanaz a koncepció, mint azoknál, akik laktóz-intoleranciásként nyers tejet isznak. A fruktánok érzékeny emésztés esetén valószínűleg ugyancsak erős emésztőrendszeri tüneteket válthatnak ki. Nem-Cöliákiás Gluténérzékenység (NCGS), vagy inkább Nem-Cöliákiás, Gluténtartalmú gabonák fogyasztása által okozott általános (bél)érzékenység: az NCGS kifejezés azokra lehet igaz, akik negatívan reagálnak a búzafélékre, de nem rendelkeznek diagnosztizált lisztérzékenységgel. Egy nemrégiben elvégzett, 1312 felnőtt adatait áttekintő tanulmány szerint a gluténmentes étrendre pozitívan reagálók ”csak” 16 %-nál állt fenn hagyományos értelemben vett gluténérzékenység (1). A fennmaradó résztvevők más jellegű érzékenységekkel vagy placebo reakcióval reagáltak a gluténmentes ételekre. Az NCGS kutatói azt gyanították, hogy ezek a személyek viszont valóban érzékenyek lehetnek a fruktánokra, mivel azok sok gluténtartalmú élelmiszerben megtalálhatók, mint például a kenyér vagy a croissant. A Gastroenterology című szaklapban közzétett norvég tanulmány 59 embert vizsgált, akiknél, habár még nem került sor a cöliákia megállapítására, mégis emésztési megkönnyebbülést jeleztek gluténmentes étrend követése mellett (2). A vezető szerző, Gry Skodje szerint ezek az eredmények erőteljesen alátámasztják azt az elképzelést, miszerint a búzában található fruktánok számos emésztési tünetek valódi kiváltó okai, nem önmagában a glutén.
Helyszín: AvaloMedica Egészségközpont, 1134 Budapest, Taksony utca 9. (belső udvaron a bal oldali sarkon lévő irodahelyiség)
A foglalásról és a szükséges előkészületek kapcsán is egy azonnali tájékoztató üzenetet küldünk, melyeket amennyiben 10 perc elteltével sem kapna meg, akkor kérjük előbb legyen szíves a spam vagy promóciós mappában is leellenőrizni, mielőtt még jelezné nekünk az info@taplalkozasbeallitas.hu címen a hibát. Köszönjük!
A vizsgálat időtartama: kb. 3 óra.
Az eredményes vizsgálat érdekében kérjük az alábbi szabályok betartását! Köszönjük.
A VIZSGÁLAT ELŐTTI NAPON:
NE egyen:
– gyümölcsöt és hüvelyeseket (sem nyersen, sem főzve).
– tejtermékeket.
– rágógumi sem megengedett.
Lehet fogyasztani burgonyát, rizst, kölest, stb. húsokat ,halakat, tojást, nem puffasztó zöldségeket.
NE igyon:
– szénsavas üdítőitalokat és gyümölcsleveket.
Kérjük, NE egyen 19 óra után és NE igyon 21 óra után.
A vizsgálat előtti napon lefekvés előtt alapos fogmosás szükséges.
A VIZSGÁLAT NAPJÁN:
– a vizsgálatra ÉHGYOMORRA kell jönni!
– fontos a kétszeri alapos, fogkrém nélküli fogmosás (a fogmosó vizet nem szabad lenyelni, a második fogmosás indulás előtt történjen).
– a rágózás, illetve tea, kávé vagy bármilyen folyadék fogyasztása és a dohányzás TILOS!
– a vizsgálat lázas, hurutos betegség esetén nem végezhető el, kérjük ilyen esetben jelezze azt!
NEM szabad szedni a vizsgálat előtti:
– két héten belül antibiotikumot.
– egy héten belül pre- és probiotikumot.
– egy héten belül savcsökkentőt és emésztésre ható egyéb gyógyszert.
– két napon belül hashajtót.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!