Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Gyümölcsök alacsony FODMAP étrendben
Gyakran kérdezik tőlünk, hogy mennyi gyümölcsöt lehet enni az alacsony FODMAP étrend alatt? A jó hír az, hogy az alacsony FODMAP étrend első fázisában is lehet gyümölcsöt fogyasztani. Azonban fontos tényező, hogy milyen gyümölcsöt választunk és mennyit eszünk belőle.
Miért problémásak egyes gyümölcsök?
Sok gyümölcs tartalmaz magas fermentációs képességű cukrokat, és például az olyan gyümölcsök, mint az alma és a körte, több FODMAP-csoportot is tartalmaznak egyszerre. A gyümölcsökben lévő FODMAP-ok egyes embereknél bélrendszeri tüneteket válthatnak ki, amikor bélbaktériumaink erjesztik ezeket. Ezért fontos, hogy az alacsony FODMAP-csoportba tartozó gyümölcsök fajtájának és adagméretének kiválasztására is figyelni kell. Az egészséges táplálkozásra vonatkozó iránymutatások napi 2 marék gyümölcs és legalább 3 marék zöldség fogyasztását javasolják.
Az alacsony FODMAP étrend alatt azt javasoljuk, hogy napi 1-2 marék alacsony FODMAP-tartalmú gyümölcsöt fogyasszunk. Ajánlott, hogy egyszerre csak egy adag gyümölcsöt fogyasszunk, és a két adag között legalább 4 óra teljen el.
A gyümölcsök elosztása segít csökkenteni a FODMAP-ok felhalmozódást, mivel a FODMAP-ok összeadódnak és felhalmozódhatnak egy étkezésen belül vagy a nap folyamán. Ha egy étkezésben kétféle gyümölcsöt szeretnénk fogyasztani, akkor azt javasoljuk, hogy mindkét gyümölcsből egy-egy fél adagot használjunk – ez például 1 kis kivi + 2 közepes eper lehet. Egy-egy teljes adag 2 kisebb kivi vagy 5 közepes eper lenne.
A kereskedelemben kapható turmixok általában túl sok adag gyümölcsöt és magas FODMAP-tartalmú gyümölcsöt vagy gyümölcslevet tartalmaznak. Ezért az alacsony FODMAP étrend első fázisában nem javasoljuk ezek. Azonban otthon lehet készíteni alacsony FODMAP-tartalmú turmixot.
Az alacsony FODMAP adagok méretére vonatkozó információk a Monash Egyetem FODMAP alkalmazásban (applikáció, angol nyelvű) találhatók meg. Ezt az alkalmazást néhány havonta frissítik, és az információk közvetlenül az alacsony FODMAP étrend vezető kutatóitól származnak.
Forrás: https://alittlebityummy.com/…/how-much-fruit-can-i-eat…/
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!