Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Folsav kontra metil-tetrahidrofolát pótlás várandósság alatt
A folát (B9-vitamin) széles körben elfogadott a magzati idegcsőzáródási rendellenességek megelőzésében. Az étrendből származó folsav fő forrásai a folsavat tartalmazó természetes élelmiszerek, a folsavval dúsított élelmiszerek és a folsav tartalmú étrend-kiegészítők. A folsav azonban inaktív az emberi szervezetben, a májnak kell aktív molekulává, 5-metil-tetrahidrofoláttá (5-MTHF) alakítania. Az 5-MTHF metil-donorként működik számos metabolikus reakcióban, beleértve a homocisztein metioninná történő átalakulását, a glicin szerinből történő bioszintézisét és a DNS-prekurzor molekulák bioszintézisét. Ezért a folsav alapvető fontosságú a növekedéshez, különösen az embrionális és magzati szakaszban. A folsav felírása nők részére a fogamzás előtti időszakban és a terhesség alatt egységes gyakorlat, azonban bizonyos állapotok esetén egészségügyi kockázatot jelenthet, például a megaloblasztos vérszegénységnél, ami a B12-vitamin vagy folsav hiányára vezethető vissza. Ezen kockázatok egy része elkerülhető folsav helyett 5-MTHF-pótlással. Mivel az 5-MTHF nem igényel aktiválást, azonnal elérhető az anya és a magzat számára, és nem halmozódik fel a vérben, mint a folsav csökkent májtranszformáció esetén.
Továbbá MTHFR mutáció esetén különösen fontos, hogy a megfelelő formát pótolja egy kismama már legalább 3 hónappal a fogantatást megelőzően. Az MTHFR egy enzim, amely a megfelelő B9-vitaminszintet biztosítja, azonban az ezt meghatározó génmutáció eredményeként sérülhet a B9-vitamin (folát/folsav) hasznosulása a szervezetben.
Ezért nagyon fontos a teljesértékű forrásokból származó folát bevitele is, amelyhez olyan élelmiszerekből juthatunk hozzá, mint a zöldleveles zöldségek (spenót, mángold, fodros kel), tojás, marhamáj, brokkoli, kelbimbó, spárga, cékla, banán vagy avokádó.
Egyes élelmiszerek folát tartalma (100 gramm):
Források:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32868164/https://www.healthline.com/…/foods-high-in-folate-folic…
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!