Fermentálás egyszerűen

Fermentálás egyszerűen
2024.08.11.

Fermentálás egyszerűen

Hidegrázást kaptam a fermentálás gondolatától is, mert az élt bennem, hogy a nagy munka eredmènye simàn a kukába kerül, ha nem vagyunk írtózatosan tehetségesek és egyidejűleg mind a tizenkét olymposi isten elsődleges kegyeltjei.

Aztán úgy alakult, hogy picit hosszabban morfondíroztam a fenti együttálás mikéntjén, míg arra nem jutottam, hogy miért is ne lehetnék mindkettő egyszerre.

A gondolatsor eredménye meg is született és meg is örökíttetett és mondhatom, igen jól sikeredett…de minden szentnek maga felé hajlik a keze, tehát muszáj elmondani kissé objektívebben, hogy a puhulásra hajlamos zöldségek bizony meg is puhultak mind egy szálig…mivel nagyon finom lett a végeredmény, a puha zöldségek nem voltak számunkra zavaróak, de a roppanósak sokkal nagyobb ízélményt nyújtottak…úgyhogy legközelebb csak répa, retek és karalábé kerül bele.

Így készült:

A zöldsègeket meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk és megtisztított csatos üvegbe tesszük.

2%-os visszahűtött sóoldattal leöntjük úgy, hogy az lepje el a zöldségeket ( a vizet felforraljuk és 100ml-enként 2g parajdi sót teszünk bele).

Lezárjuk az üvegeket és edényt teszünk alàjuk, mert vizet fognak engedni (én naponta egyszer nyitottam ki az üvegeket, de nem zártak tökéletesen, úgyhogy könnyedén tudott távozni a felesleges oldat). 5-6 nap alatt készül el.

Amint elérte a kívánt ízt, tegyük hűtőbe.

Vaspál Melinda kolléganőnk

Elérhető, professzionális videónk a témában:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!