Fehér rizs inzulinrezisztenciában?

Fehér rizs inzulinrezisztenciában?
2022.08.09.

Sokszor merül fel a kérdés, hogy fehér rizst lehet-e fogyasztani inzulinrezisztenciában.

Lépjünk még egyet vissza: egyik fontos alapelvünk a teljesértékű (feldolgozatlan), főtt/párolt ételek fogyasztása. Ennek a főtt rizs eleget tesz. Minden teljesértékű étel jobb választás a feldolgozottnál (mint a lisztek).

Másik fontos alapelv: szénhidrátokat elsősorban főétkezés keretében fogyasszunk.

Ez annyit jelent, hogy fogyasszunk a szénhidrát mellé élelmi rostokat (zöldségek), fehérjét (hús/hal/tojás/belsőség/tengeri herkenytű), zsiradékot (tojás/zsíros hal/vagy akár a zsiradék, ami a főzés során belekerül az ételbe).

Ha szénhidrátanyagcsere-zavarunk van, mindenképp érdemes a főétkezések mellé valamilyen savanyú ételt is fogyasztani (pl. fermentált zöldség/egy adag friss saláta valamilyen ecsettel meglocsolva), hisz ez is lassítja a felszívódást és nem mellékesen segíti az emésztést.

A barna rizsnek valóban alacsonyabb némileg a glikémiás terhelése (glycemic load), ez az előny azonban „elvész”, ha a fehér rizst főzés után visszahűtve is fogyasztjuk (mint a sushi).

Mindezektől függetlenül akár mérhetjük vércukor-szintünket otthoni merővel is.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!