Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Mikrobiom 2. rész
Bejegyzéssorozatunk második része…
Mikrobiom 1. rész
Étkezés után az elfogyasztott étel emésztése a gyomorban kezdődik el…
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Ebben az 5 éven át tartó követéses tanulmány során megvizsgálták az étrendi AGE-bevitel és a testtömeg változása közötti kapcsolatot felnőttek esetében.A vizsgálatban összesen 255170 személy (életkor: 25-70 év) vett részt tíz európai országból, akik adatai az EPIC (Európai Rák- és Táplálkozáskutatási Alap, 1992-2000) egy alcsoportjából, a PANACEA tanulmányból származtak.
A kutatás elején megmérték a testtömeget, majd a résztvevők 2-11 év múlva újból megadták a testtömegüket. Az ételek AGE szintjének (CML, CEL és MG-H1) meghatározására egy referencia adatbázist használtak, ami 200 európai étel adatát tartalmazta. Ez a referencia adatbázist összehangolták azokkal az ételekkel és receptekkel, amelyek az EPIC vizsgálatban szerepeltek és így megbecsülték a CEL, CML és MG-H1 beviteli szinteket.
Az étrendi AGE bevitel és a testtömeg változása közötti összefüggést mindhárom AGE esetén külön-külön becsülték meg többszintű lineáris regressziós modellek segítségével.
A legtöbb AGE-t fogyasztó csoportnál némileg nagyobb volt a súlygyarapodás, ebben a csoportban nagyobb arányban fordultak elő nők. Mindhárom AGE esetén pozitív kapcsolat volt a súlygyarapodást illetően. A súlygyarapodáshoz leginkább a CEL és legkevésbé a MG-H1 járult hozzá.
A kutatók arra következtetésre jutottak, hogy a magasabb étrendi AGE-k magasabb bevitel valamivel nagyobb súlygyarapodással társult az átlagosan öt évig tartó utánkövetés során. Tehát az étrendi AGE-ek túlzott bevitelének fontos szerepük lehet a nem megfelelő energiaegyensúlyban és a súlygyarapodásban.
Fordította: Tóth Vivien kolléganőnk
Forrás:
Cordova R et al. Dietary intake of advanced glycation end products (AGEs) and changes in body weight in European adults. Eur J Nutr. 2019 Nov 7. doi: 10.1007/s00394-019-02129-8.
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2794431353940944
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!