Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Az eper egészségügyi hatásai (a teljesség igénye nélkül)
A szív egészsége:Egyes tanulmányok összefüggést találtak a bogyós gyümölcsök – azaz a bogyósokban található antocianinok – és a szív- és érrendszer egészségének javulása között. Több ezer emberre kiterjedt tanulmányok a bogyós gyümölcsok fogyasztását a szívvel összefüggő halálozások alacsonyabb kockázatával kapcsolják össze. Egy középkorú embereken végzett tanulmány szerint, akiknél a szívbetegség kockázati tényezői jól ismertek, a bogyós gyümölcsök javíthatják a HDL (jó) koleszterinszintet, a vérnyomást és a vérlemezkék működését.
Az eper a fentieken kívül:
A fagyasztva szárított (liofilizált – például drogériákban is vásárolható) eper-kiegészítők 2-es típusú cukorbetegségre vagy metabolikus szindrómára gyakorolt hatását nagy figyelemmel tanulmányozták – főként túlsúlyos vagy elhízott egyéneken. 4-12 hetes kiegészítés után a résztvevők jelentős csökkenést tapasztaltak számos fő kockázati tényezőben, beleértve az LDL (rossz) koleszterint, a gyulladásos markereket és az oxidált LDL-részecskéket.
Vércukorszint csökkentés:Úgy tűnik, hogy az eper lelassítja az egyszerű cukrok emésztését, és csökkenti a glükóz- és az inzulinszint megugrását a szénhidrátban gazdag étkezést követően; összehasonlítva a szénhidrátban gazdag étkezéssel, eperfogyasztás nélkül. Ebből adódóan az eper különösen hasznos lehet a metabolikus szindróma (pl. inzulinrezisztencia) és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.
Rák megelőzés:Számos tanulmány azt mutatja, hogy a bogyós gyümölcsök segíthetnek megelőzni számos ráktípust az oxidatív stressz és a gyulladás elleni küzdelem révén.
Esetleges kockázatokAz eper általában jól tolerálható, azonban gyakran allergizál – különösen kisgyermekeknél. Az eper olyan fehérjét tartalmaz, amely tüneteket okozhat azoknál az embereknél, akik érzékenyek a nyírfa pollenjére vagy az almára – ez egy pollen-ételallergia keresztreakció.A gyakoribb tünetek közé tartozik a viszketés vagy bizsergés a szájban, csalánkiütés, fejfájás és az ajkak, az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata, valamint súlyos esetekben a légzési problémák is.A színtelen, fehér epret általában jól tolerálják azok az emberek is, akik egyébként allergiásak lennének rá.Ezenkívül az eper kis mennyiségben goitrogéneket tartalmaz, amelyek megzavarhatják a pajzsmirigy működését pajzsmirigy-problémákkal küzdő jódhiányos embereknél.
Szabó Dániel Kollégánk
Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/foods/strawberries
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!