Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
D-vitamin hiány–mint az egyik olyan tényező, amely felgyorsítja az inzulinrezisztencia kialakulását
A közelmúlt bizonyítékai alapján a D-vitaminnak nemcsak a csontrendszer egészséges működésében betöltött szerepe a meghatározó, de segíthet más, krónikus betegségek megelőzésében, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését és a rák kialakulását, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságait.
Érdemes megjegyezni, hogy a D-vitamin-hiány nagyon gyakori, és összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával összefüggő betegségek, köztük az elhízás és a cukorbetegség patogenezisével.
A hivatkozásban megtalálható áttekintés célja olyan molekuláris mechanizmusok bemutatása, amelyek megmutatják, hogy a D-vitamin-hiány hogyan játszhat közre az inzulinrezisztencia kialakulásában. A Pubmed adatbázisában és a közzétett referencialistákban 1980 és 2019 között publikált tanulmányokat kerestek.
Megállapították, hogy a D-vitamin molekuláris hatása nem csak a hasnyálmirigy β-sejtjeiben játszik szerepet a ROS (reaktív oxigén szabadgyök) és Ca2+ (kálciumion) megfelelő szintjének fenntartásában, az inzulinra reagáló szövetekben.
A D-vitamin genomiális és nem-genomikus hatása egyaránt az inzulin jelátvitelére irányul.
Ezáltal a D-vitamin csökkenti az inzulinrezisztenciával összefüggő kórképek, például az oxidatív stressz és a gyulladás mértékét. A közelmúltban azt is kimutatták, hogy a D-vitamin megakadályozza az inzulinrezisztenciával és a cukorbetegséggel kapcsolatos epigenetikai változásokat.
Összefoglalva, a D-vitamin hiány az egyik olyan tényező, amely felgyorsítja az inzulinrezisztencia kialakulását. Az alap- és klinikai kutatások eredményei alátámasztják a D-vitamin jótékony hatását az inzulinrezisztencia és a kapcsolódó kórképek csökkentésében.
Forrás: Nutrients. 2019 Apr 6;11(4):794.doi: 10.3390/nu11040794. Izabela Szymczak-Pajor ; Agnieszka Sliwinska
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!