Bogyósgyümölcsök és flavonoidok fogyasztása

Bogyósgyümölcsök és flavonoidok fogyasztása
2024.02.07.

Bogyósgyümölcsök és flavonoidok fogyasztása

A kutatók azt vizsgálták, hogy az összes bogyósgyümölcs és egyes bogyósgyümölcs-típusok, köztük a kék áfonya, az eper, a tőzegáfonya/vörös áfonya, a flavonoidok és a flavonoidok alcsoportjainak bevitele összefügg-e a halálozási kockázattal az amerikai felnőttek körében.

A tanulmány 37.232 résztvevőre vonatkozó adatokat felhasználva megállapította, hogy a bogyós gyümölcsöket fogyasztók 21%-kal alacsonyabb kockázatot mutattak az összes halálozási okra vonatkozóan a nem fogyasztókhoz képest. A különbségek az egyes bogyósgyümölcs kategóriák esetében a következők voltak: 14%-kal alacsonyabb a kockázat bármely bogyós gyümölcs esetében, 21%-kal alacsonyabb kockázat eperfogyasztás, 31%-kal alacsonyabb kockázat kék áfonya fogyasztás és 31%-kal alacsonyabb kockázat tőzegáfonya/vörös áfonya fogyasztás esetén. A teljes halálozáson túl a bogyós gyümölcsök fogyasztása a kardiometabolikus halálozás csökkenésével is összefüggött – 25%-kal volt alacsonyabb a kockázat az általános bogyósgyümölcsöket fogyasztók és 51%-kal volt alacsonyabb a kockázat a tőzeg áfonyát/vörös áfonyát fogyasztók esetében. Emellett a kék áfonya fogyasztóknál 59%-kal kisebb volt a légzőszervi megbetegedések kockázata is. Mindezek mellett dózis-hatás összefüggést is találtak az összes flavonoid, az antocianidinek és a flavonok bevitele és az alacsonyabb összhalálozási kockázat között.

Ez a tanulmány izgalmas perspektívát nyújt a bogyós gyümölcsök hosszú életet biztosító szupererejével kapcsolatban!

Forrás: PMID: 38184200

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!