Barna moszat kivonat és az inzulinrezisztencia

Barna moszat kivonat és az inzulinrezisztencia
2020.10.18.
Az alábbiakban ismertetünk néhány érdekes kutatási eredményt az étkezési algák, alga-kivonatok hatásaival kapcsolatban.

A metabolikus szindrómák, mint az inzulinrezisztencia (IR) gyakorisága néhány ázsiai országban alacsonyabb, mint a világ más részein, idehaza nagyon rossz és egyre romlik a helyzet.

Egyes kutatók szerint az étkezési algák, köztük a barna moszat védheti ezektől a problémáktól az ázsiai embereket. (F) Laboratóriumi kísérletek során is hatékonynak bizonyultak az Ascophyllum nodosum és a Fucus vesiculosus barna alga/hínár kivonatok . (F)

Egy randomizált, kontrollált, 23 egészséges egyénen végzett vizsgálatban egyetlen 500 mg-os adagnyi barna moszat kivonat 48,3% -kal csökkentette az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést. Az étkezés utáni inzulinkoncentrációk jelentős csökkenését és az inzulinérzékenység javulását is megfigyelték. (F)

Cukorbeteg egereken végzett vizsgálat során kimutatták, hogy a barna moszat kivonatból előállított polifenol-frakciók javítják az éhomi vérszérum glükózszintjét és tompítják a vércukorszint emelkedését cukorterhelés után. A kezeletlen egerekhez képest az algákból származó polifenol-kivonatot kapott egerekben csökkent a vér koleszterinszintje is. A tengeri moszatból származó polifenolok visszaállították a máj glikogén (tárolt szénhidrát) tartalmát is. (F)

Megjegyzésünk: mindez tehát nem csak a jódról szól, hanem az étkezési algák színanyagairól és prebiotikus rostjairól is.

Források:

  • Teas J, Baldeon ME, Chiriboga DE, Davis JR, Sarries AJ, Braverman LE. Could dietary seaweed reverse the metabolic syndrome? Asia Pacific journal of clinical nutrition. 2009;18(2):145-154.Roy MC, Anguenot R, Fillion C, et al.
  • Effect of a commercially-available algal phlorotannins extract on digestive enzymes and carbohydrate absorption in vivo. Food Res Int. 2011;44:3026-3029.
  • Paradis ME, Couture P, Lamarche B. A randomized crossover placebo-controlled trial investigating the effect of brown seaweed (Ascophyllum nodosum and Fucus vesiculosus) on postchallenge plasma glucose and insulin levels in men and women. Appl Physiol Nutr Metab. 2011;36(6):913-9.
  • Zhang J, Tiller C, Shen J, Wang C, Girouard GS, Dennis D, . . . Ewart HS. Antidiabetic properties of polysaccharide- and polyphenolic-enriched fractions from the brown seaweed Ascophyllum nodosum. Canadian journal of physiology and pharmacology. Nov 2007;85(11):1116-1123.

https://taplalkozasbeallitas.hu/…/inzulinrezisztencia…/https://netbiobolt.hu/…/arktisz-jod-kapszula-80-db.htm

Kedvezményes kód: avalomedica (minden termékre)

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!