Az étcsokoládé egészséges

Az étcsokoládé egészséges
2024.10.07.

Az étcsokoládé egészséges, állapította meg egy új metaanalízis

Egy 31 kutatást tartalmazó metaanalízis vizsgálta a kakaó és az étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalom) hatását az a BMI-re, testsúlyra, derékkörfogatra, koleszterin-, vércukor- és hemoglobinA1c (HbA1c) szintekre, valamint a vérnyomásra. Megállapították, hogy a kakaó fogyasztás jelentős mértékben csökkentette a „rossz” LDL-koleszterinszintet, a vércukorszintet és a vérnyomást. A testösszetételre nem volt hatása. A kutatok szerint a kakaó fogyasztás védőhatást mutatott a főbb kardiometabolikus kockázati markerekre, amelyeknek fontos hatása van a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése szempontjából.

Ezek az eredmények összhangban vannak azokkal az epidemiológiai kutatásokkal, amik szerint a mérsékelt étcsokoládé fogyasztás jobb szív-, és érrendszeri egészséggel jár együtt. Az étcsokoládé gazdag polifenolokban, különösen flavonoidokban, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és nitrogén-oxid (NO) fokozó hatással rendelkeznek. A kakaó emellett mikrotápanyagokban és rostokban is gazdag.

Forrás: PMID: 38931273

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!