Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
A vékonybél mikrobiális diszbiózisa (és kontaminációja = SIBO) a tünetek alapját képezi a funkcionális emésztőrendszeri zavarokban, rövidítve FGID.
A SIBO magyarul kontaminált vékonybelet jelent, és a vékonybélben lévő, kórósnak tekinthető bakteriális túlszaporodás = diszbiózis) a hozzá kapcsolódó tünetek alapján feltételezhetően összefüggésben áll számos funkcionális emésztőrendszeri zavarral (FGIDs, ilyen például a reflux-betegség számos formája is), bár a mechanizmusai továbbra is szegényesen definiáltak és a kezelése általában nem is specifikus antibiotikumokkal történik.
A vékonybél mikrobiális összetétele viszont bizonyítottan megváltozott a „hasi” tüneteket produkáló betegekben és nem állt összefüggésben egyes baktériumtenyészetek eredményeivel (pl. Clostridium-fertőzéssel). Egy kísérleti intervenciós vizsgálat során azt találták, hogy a magas rosttartalmú étrendről az alacsony rost-, magas egyszerű cukortartalmú étrendre való váltás FGID-vel kapcsolatos tüneteket váltott ki és csökkentette a vékonybél mikrobiális diverzitását, vagyis a bélben elő fajok változatosságát, miközben növelte a vékonybél falának áteresztő képességét is, melyet a zonulin értékek mentén mértek.
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vékonybél mikrobiomjának elemzése és jellemzése az emésztőrendszeri panaszokkal rendelkező betegekben lehetővé teszik a célzottabb antibakteriális (akár növényi alapú antimikrobiális készítményekkel), vagy étrend-alapú megközelítését a kezelésnek (táplálkozásterápia).
a fentiek szerint a SIBO kialakulásának alapja az egyszerű cukrokon (mint a tejcukor és gyümölcscukor) és finomított szénhidrátokon (mint a lisztek) nyugvó „nyugatias” étrend, tehát előfordulása az ezen étrendet követők között igen gyakori. Azaz az esetek döntő többségében a bélpanaszokat szépen lassan „megesszük” magunknak… ráadásul ilyenkor elsődlegesen nem anyagcsere-zavarokra derül fény (mint a túlsúly)!
Azaz a nem megfelelő étrendeknek két alapvető kifutása van: metabolikus zavarok (mint az IR) vagy emésztési és felszívódási zavarok (mint az IBS, azon belül SIBO). Ezzel újabb érvek szólnak az ultrafeldolgozott cukrok és más finomított szénhidrátok (azaz acelluláris CH-k) fogyasztásának jelentős csökkentése/minimalizálása mellett. Amennyiben a diagnózis már megvan és/vagy jól definiálható emésztési panaszaid vannak, ajánljuk a frissen megjelent Alacsony FODMAP-étrend című könyvünket (Bartha Ákos, Mezei Elmira), melyben elméleti és gyakorlati megoldásokat is találsz.
Fordította: Szabó Dániel Kollégánk
Forrás:
Nat Commun. 2019 May 1;10(1):2012. Small intestinal microbial dysbiosis underlies symptoms associated with functional gastrointestinal disorders.Saffouri GB, Shields-Cutler RR et al.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!