Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Háttér: A pattanások gyakori bőrbetegségek a fejlett országokban, ahol a nyugati étrend jellemző. A tej pattanásokra gyakorolt hatása rendkívül ellentmondásos. A tejfogyasztás és a pattanások kialakulása közötti összefüggések és kockázatok vizsgálatához elvégeztük a rendelkezésre álló adatok metaanalízisét.
Anyag és módszer: Átfogó keresést végeztünk a PubMed, az Embase, a Medline és a Cochrane Library adatbázisokban, és 4 kohorsz valamint 9 eset/keresztmetszeti tanulmányt azonosítottunk, amelyek összesen 71 819 résztvevőt tartalmaztak. Az összevont esethányados (OR) 95%-os konfidencia-intervallumát a véletlenhatások modelljével határoztuk meg. Alcsoport elemzéseket végeztünk a pattanások súlyosságáról, a fogyasztott tej fajtájáról és a tejfogyasztás mértékéről.
Eredmények: A közepesen súlyos és súlyos pattanások esetében pozitív kapcsolatot találtunk a tejfogyasztással (OR 1,18), míg statisztikailag szignifikáns összefüggést nem találtunk az enyhe pattanások kockázata és a tejfogyasztás között (OR 1,14).
Megjegyzés: átolvasva a teljes tanulmányt, a legerősebb negatív kapcsolat a zsírmentes tej fogyasztása (!) és a súlyosan pattanásosok között volt.
Forrás:
Dai R, Hua W, Chen W, Xiong L, Li L. The effect of milk consumption on acne: a meta-analysis of observational studies. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2018 Dec;32(12):2244-2253.
Fordította: Tóth Vivien, Táplálkozás-Beállítás™
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!