A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával

A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
2024.09.06.

A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával

A randomizált, kontrollált vizsgálatok szisztematikus áttekintése és metaanalízise a metabolikus szindrómát meghatározó tényezők csökkenését mutatta ki azoknál a férfiaknál és nőknél, akik taurint szedtek.

Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél az alábbi öt tényező közül legalább három érvényesül:

  • megnövekedett derékkörfogat (férfiaknál 94 cm, nőknél 80 cm),
  • emelkedett vérnyomás,
  • magas éhgyomri vércukorszint,
  • magas trigliceridszint, és
  • csökkent nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) szint.

A metabolikus szindróma növeli a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A tajvani kutatók a metaanalízisbe 25 olyan vizsgálatot vontak be, amelyekben a résztvevők napi 0,5 grammtól 6 grammig terjedő dózisban kaptak taurint öt naptól egy évig terjedő időintervallumban. A taurint kapó résztvevőknél jelentősen csökkentek a metabolikus szindróma markerei, köztük a szisztolés vérnyomás, a diasztolés vérnyomás, az éhomi vércukorszint és a trigliceridek. A másodlagos eredmények értékelése az összköleszterin, az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin, a hemoglobin A1C és az éhgyomri inzulin csökkenését mutatta ki a taurint kapó résztvevők körében. A taurint kapó és a kontrollcsoportok között nem volt jelentős különbség a mellékhatásokban. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a taurin „jelentős potenciállal rendelkezik a metabolikus szindróma legfontosabb kockázati tényezőinek mérséklésében, beleértve a szisztolés vérnyomás, a diasztolés vérnyomás, az éhomi vércukorszint és a trigliceridszintek csökkentését”. Ez kihangsúlyozza a metabolikus szindróma kezelésének kiegészítő terápiás szereként való potenciálját, amely sokoldalú megközelítést kínál a glikémiás kontroll és a kardiovaszkuláris egészség szempontjából”.

Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: Magas taurin tartalmú élelmiszerek:

  • kagyló (520-820mg taurin / 100g),
  • tonhal (964mg / 100g),
  • polip (360mg / 100g),
  • tintahal (257mg / 100g),
  • pulyka (170mg / 100g),
  • nori lap (1300mg / 100g,
  • egy lap nori 40mg taurin),
  • tőkehal (120mg / 100g).

Forrás: PMID: 38755142

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!