Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Szívbetegségek:A zöldségek fogyasztása régóta összefüggést mutat a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. A sárga és narancssárga zöldségek (és gyümölcsök) – köztük a tökfélék is – azonban különösen hatékonynak bizonyultak a szívbetegségek elleni védekezésben. Ezekben az élénk színű zöldségekben található antioxidánsok erőteljes hatással vannak a szív egészségére.
Egy 2445 ember bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy a szívbetegség kockázata 23%-kal csökken a mindennapos sárga-narancssárga zöldségfogyasztás esetén. Feltételezett, hogy ezekben a zöldségekben található karotinoidok védik a szív egészségét azáltal, hogy csökkentik a vérnyomást, a gyulladást, és szabályozzák a szívbetegséggel kapcsolatos specifikus gének expresszióját.
Szellemi problémák:Bizonyos táplálkozási szokások, mint például az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása, védhetnek a szellemi leépülés ellen.
Egy 13 éves, 2983 ember bevonásával készült tanulmány a karotinoidokban gazdag étrendet a jobb memóriával, élesebb látással és a folyékonyabb beszéddel társította az öregedés során. Ráadásul az E-vitamin fokozott étrendi bevitele védő hatást fejthet ki az Alzheimer-kór ellen is.
Egy 140, idősebb felnőtt bevonásával végzett 8 éves vizsgálat azt találta, hogy azoknál, akiknek a vérében a legmagasabb volt az E-vitamin szintje, alacsonyabb volt az Alzheimer-kór kockázata, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb volt.
Testsúly csökkentése:Egy csésze (205 gramm) sütőtök/pézsmatök mindössze 83 kalóriát és 7 gramm rostot tartalmaz, így kiváló választás a fogyási célokhoz. Vízben oldhatatlan és oldódó rostokat is egyaránt tartalmaz. Az oldódó rostokat kifejezetten összefüggésbe hozták a test zsírtartalmának csökkenésével és azt is kimutatták róluk, hogy étvágycsökkentő hatásuk van, ami fontos lehet a kalóriabevitel szabályozásában. Számos tanulmány kimutatta, hogy a magasabb élelmi rostbevitel elősegíti a fogyást és csökkenti a testzsír mennyiségét.
Egy 4667 gyermek és tinédzser bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy az elhízás kockázata 21%-kal csökkent a legtöbb rostot fogyasztók körében, összehasonlításban azokkal, akik a legkevesebb rostot vitték be.
Ezenkívül egy 252 nő bevonásával végzett kutatás kimutatta, hogy a napi rostbevitel minden további egy grammos növelésével a súly 0,25 kg-val csökkent.
Egy 18 hónapig tartó, nők körében végzett tanulmány megállapította, hogy a legtöbb rostot fogyasztók többet fogytak, mint azok, akik a legkevesebbet fogyasztották – ez azt mutatja, hogy a rostok fontosak a hosszú távú fogyás szempontjából is.
A pézsmatök étkezéshez adása kiváló módja annak, hogy csökkentse az éhséget és növelje a rostbevitel mennyiségét.
Zárszó
A sütőtök/pézsmatök gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Ez az alacsony kalóriatartalmú, rostokban gazdag téli tökfajta segíthet a fogyásban, és megóvhat az olyan betegségektől, mint a szívbetegségek és a szellemi hanyatlás. Ráadásul sokoldalúan és könnyen felhasználható édes és sós ételekhez. A sütőtök beépítése a kiegyensúlyozott étrendbe egyszerű és ízletes módja az egészség megőrzésének.
Szabó Dániel Kollégánk
Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/butternut-squash
A kép forrása: https://blog.myfitnesspal.com/this-or-that-is-pumpkin-healthier-than-butternut-squash/
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!