Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
A sütőtök (pézsmatök) egy narancssárgás húsú téli tök, mely sokoldalúságáért, édes ízéért és diós jellegű aromájáért ilyen népszerű. Sokak szerint a zöldségfélék közé tartozik, de a sütőtök gyakorlatilag egy gyümölcs. Számos felhasználási módja van és sok édes, valamint sós recept nagyszerű kiegészítőjeként is szerepel. A sütőtök nemcsak ízletes, hanem Nutri-Funkcionális élelmiszer, azaz több vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánsokat is tartalmaz. Ebben az írásban összefoglalunk néhány fontos információt a sütőtökről, beleértve a táplálkozást és az egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Tápanyagokban gazdag és kalóriákban szegény. Egy csésze (205 gramm) főtt sütőtök tartalmaz:
A fent felsorolt vitaminokon és ásványi anyagokon kívül jó kalcium-, vas-, foszfor- és rézforrás is. Tele van tehát vitaminokkal és ásványi anyagokkal: a pézsmatök kiváló forrása számos vitaminnak és ásványi anyagnak.
Emellett gazdag karotinoidokban is – beleértve a béta-karotint, a béta-kriptoxantint és az alfa-karotint –, amelyek olyan növényi pigmentek, amelyek a pézsmatök színét adják. Ezek a vegyületek az A-provitamin karotinoidok, ami azt jelenti, hogy a szervezet átalakítja őket retinollá – az A-vitamin aktív formáivá. Az A-vitamin elengedhetetlen a sejtek növekedéséhez, a szem és a csontok egészségéhez, valamint az immunrendszer szabályozásához. Ezenkívül létfontosságú a magzat növekedéséhez és fejlődéséhez, így fontos vitamin a leendő anyák számára.
A pézsmatök C-vitaminban is gazdag – ami egy vízben oldódó tápanyag, amely az immunrendszer működéséhez, a kollagénszintézishez, a sebgyógyuláshoz és a szövetek helyreállításához szükséges.
Mind az A-, mind a C-vitamin erős antioxidánsként működik a szervezetben, megvédve sejtjeit a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák által okozott károsodástól.
Az E-vitamin egy másik antioxidáns a pézsmatökben, amely védelmet nyújt a szabad gyökök okozta károsodásoktól, és csökkentheti az életkorral összefüggő betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát.
Ez a tökfajta több B-vitamint is tartalmaz – beleértve a folátot és a B6-ot is –, melyekre a szervezetnek szüksége van az energiatermeléshez és a vörösvértestek képződéséhez.
Mindezeken kívül magas a magnézium-, kálium- és mangántartalma – ezek mind fontos szerepet játszanak a csontok egészségében. Például a mangán kofaktorként működik a csont mineralizációjában, azaz a csontszövet felépítésében.
Magas antioxidáns tartalom = betegségek kockázatának csökkenése: a sütőtök bőséges forrása az antioxidánsoknak, beleértve a C-vitamint, az E-vitamint és a béta-karotint. Az antioxidánsok segítenek megelőzni vagy lassítani a sejtkárosodást és csökkentik a gyulladást, ami csökkentheti számos krónikus betegség kockázatát.
Daganatos betegségek:Kutatások kimutatták, hogy a pézsmatökben található bizonyos antioxidánsokban – például karotinoid antioxidánsokban és C-vitaminban – gazdag étrend csökkentheti egyes rákbetegségek kockázatát. Például tanulmányok kimutatták, hogy a béta-karotin és a C-vitamin magasabb étrendi bevitele csökkentheti a tüdőrák kockázatát.
Egy 18 tanulmány áttekintéséből álló kutatás azt találta, hogy a legmagasabb béta-karotint fogyasztóknál 24%-kal alacsonyabb volt a tüdőrák kockázata, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb volt a béta-karotin bevitel.
Egy másik, 21 tanulmány áttekintéséből álló kutatás szerint a tüdőrák kockázata 7%-kal csökkent minden további napi 100 mg C-vitamin elfogyasztása után.
Sőt, egy 13 tanulmány áttekintéséből álló kutatás arra jutott, hogy a magasabb béta-karotinszint a vérben szignifikánsan csökkenti az általános halálozás kockázatát, beleértve a daganatos megbetegedéseket is.
FOLYTATJUK…
Szabó Dániel Kollégánk
Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/butternut-squash
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!