Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Ahogy a nevében is benne van, a mediterrán étrend a mediterrán országokban (például Spanyolországban és Görögországban) fogyasztott tradicionális, helyi ételeken alapul.
Általánosságban a mediterrán étrend teljes értékű élelmiszerek, bizonyos gyümölcsök, zöldségek és „egészséges zsírokban” gazdag ételek (jellemzően omega-9 és omega-3) napi fogyasztását javasolja, mint például az olívaolaj, a diófélék és a tengeri halak, tenger „gyümölcsei”.
Bár a mediterrán étrend szív- és érrendszerre, valamint vérnyomásra gyakorolt pozitív hatásait széles körben tanulmányozták, a bélflórával kapcsolatos kölcsönhatásait még nem vizsgálták mélyebben.
Egy amerikai kutatócsoport megkísérelte összehasonlítani a tipikus amerikai étrend és a mediterrán étrend bélflórára gyakorolt hatását. A tanulmányhoz tíz egészséges felnőtt résztvevőt toboroztak. A személyre szabott étrendjük az első 2 hétben tipikus amerikai ételekből állt, majd a második 2 hétben mediterrán étrendet követtek. A bél baktériumflóráját a kísérlet megkezdése előtt és az egyes étrendtípusok befejezése után vizsgálták, székletből.
Mik voltak az eredmények? A bélflóra diverzitása, illetve a baktériumok száma is növekedést mutatott az amerikai étrendről a mediterrán étrendre való váltásra. A szerzők hozzátették, hogy a bélflóra diverzitás növekedése csökkenti a dysbiosist, azaz a bélflóra egyensúlytalanságait.
Habár ez a kutatás rövid távon zajlott, ráadásul kevés résztvevő bevonásával, mégis megnyitotta a kaput a mediterrán étrend bélrendszerre gyakorolt potenciális hatásainak feltárására is (túl az eddig bizonyított előnyein). A remények szerint a jövőben nagyobb léptékű vizsgálatokra kerülhet sor, hogy megértsük, hogyan befolyásolhatja a mediterrán étrend a bélbaktériumok miliőjét (azaz a mikrobiomot) akár az IBS-ben szenvedő egyéneknél is.
Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: IBS (vagy akár IBD) esetén a mediterrán jellegű étrendet továbbra is alacsony FODMAP-étrendi alapon javasoljuk, de megelőzési szempontból is mindig gluténmentesen.
Szabó Dániel Kollégánk írása
Forrás:Rejeski J, Wilson F, Nagpal R, Yadav H, Weinberg R. The Impact of a Mediterranean Diet on the Gut Microbiome in Healthy Human Subjects: A Pilot Study. Digestion. 2021;103(2):133-140.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!