Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
A leptinrezisztencia
A leptin egy hormon, amelyet a szervezet zsírsejtjei termelnek, gyakran nevezik „telítettség hormonnak” vagy „éhséghormonnak”. Információt küld az agynak, ha elegendő zsír került raktározásra a szervezetben, ezáltal megakadályozza a túlevést és elősegíti az egészséges kalóriaégetést. A leptinrezisztencia esetén az agy nem reagál a küldött információra, ami hozzájárulhat az elhízáshoz.A leptinnek emellett számos egyéb funkciója is van, amelyek a termékenységhez, az immunitáshoz és az agyműködéshez kapcsolódnak, a fő szerepe azonban az energia hosszútávú szabályozása, beleértve az elfogyasztott és elhasznált kalóriák számát, valamint azt, hogy mennyi zsírt raktároz el a szervezetben.Napjainkban a leptin nagyon hatékonyan megakadályozza az éhezést, de valami elromlott a folyamatban, ugyanis sok esetben a túlevést nem sikerül elkerülni.Mivel a leptint a szervezet zsírsejtjei termelik, így minél több zsírt raktároz a szervezet, annál több leptin termelődik.A leptint a véráram juttatja az agyba, ahol jelet küld a hipotalamusznak – annak a résznek, amely szabályozza, hogy mikor és mennyit eszünk.A zsírsejtek leptint használnak az agy informálására, hogy mennyi testzsírt hordoznak. A magas leptinszint jelzi az agynak, hogy sok zsírt raktároz, míg az alacsony szint azt jelzi, hogy nem elegendő a zsír a szervezetben és táplálékra van szükség.Amikor eszünk, a testzsír megemelkedik, ami a leptinszint emelkedéséhez vezet, így jó esetben kevesebbet eszünk és több zsírt égetünk. Ezzel szemben, ha nem eszünk, a testzsír csökken, ami a leptinszint csökkenéséhez vezet, ebben az esetben többet eszünk és kevesebbet égetünk.Ezt a rendszert negatív visszacsatolási huroknak nevezik, ez hasonló számos különböző élettani funkció, például légzés, testhőmérséklet és vérnyomás szabályozási mechanizmusaihoz.
Mi a leptinrezisztencia?
Az elhízott emberek szervezetében sok zsír található, mivel a zsírsejtek méretükkel arányosan termelnek leptint, ezzel arányosan az elhízott emberek leptinszintje is nagyon magas.Tekintettel a leptin működési mechanizmusára az elhízott emberek szervezetének természetesen korlátoznia kellene a táplálékfelvételét, vagyis az agyuknak tudnia kellene, hogy rengeteg energiát tárolnak. Előfordulhat azonban, hogy a leptin működése sérült, így nem érkezik meg a szükséges információ az agyhoz. Ezt az állapotot nevezzük leptinrezisztenciának, amit ma az elhízás egyik fő biológiai okának tartanak.Amikor az agynem kapja meg a leptin jelzését, tévesen azt hiszi, hogy a szervezet éhezik – annak ellenére, hogy több mint elegendő energiát tárol. Ez arra készteti az agyat, hogy megváltoztassa viselkedését a testzsír visszanyerése érdekében, és további evésre ösztönöz, hogy megakadályozza az éhezést. Az energiatakarékosság érdekében pedig csökkenti az energiaszintet, és kevesebb kalóriát éget el nyugalomban.Így ezekben az esetekben nem a több étkezés és a kevesebb testmozgás a súlygyarapodás mögöttes oka, hanem a leptinrezisztencia, ami egy hormonális hiba lehetséges következménye.A legtöbb leptinrezisztenciával küzdő ember számára szinte lehetetlen a leptin által vezérelt éhség leküzdése.
A diétára gyakorolt hatás
Sok esetben a leptinrezisztencia lehet az egyik oka annak, hogy a diétázás nem segíti elő a hosszútávú fogyást.Ha fennáll a leptinrezisztencia, a fogyás továbbra is csökkenti a zsírtömeget, ami a leptinszint jelentős csökkenéséhez vezet – de az agy nem feltétlenül fordítja meg leptinrezisztenciát.Amikor a leptin szintje csökken, ez éhséghez, megnövekedett étvágyhoz, csökkent testmozgási motivációhoz és a nyugalomban elégetett kalóriák számának csökkenéséhez vezet. Az agy ekkor úgy érzékeli, hogy éhezik a szervezet, és különféle erőteljes mechanizmusokat indít el az elvesztett testzsír visszanyerésére.Ez lehet a fő oka annak, hogy sokaknál bekövetkezik a jo-jo effektus – jelentős mennyiségű súlyt veszítenek, de hamar visszahízzák azt.
Mi okozza a leptinrezisztenciát?
A leptinrezisztencia mögött számos lehetséges mechanizmust azonosítottak, ezek a következők (a teljesség igénye nélkül):
A gyulladás: A hipotalamusz gyulladásos jelátvitele valószínűleg fontos oka a leptinrezisztenciának mind az állatokban, mind az emberekben.
A szabad zsírsavak: A véráramban megemelkedett szabad zsírsavak növelhetik a zsír metabolitokat az agyban, és megzavarhatják a leptin jelátvitelét.
A magas leptinszint: A magasabb leptinszint elsősorban leptinrezisztenciát okoz. Ezeknek a tényezőknek a többségét felerősíti az elhízás, ami azt jelenti, hogy egy ördögi körbe kerülhetnek az érintettek.
Visszafordítható a leptinrezisztencia?
Ha magas a testzsír a szervezetben különösen a has területén, akkor nagy eséllyel leptinrezisztencia is fennáll.Nem teljesen világos, hogyan fordítható vissza a leptinrezisztencia, bár számos elmélet létezik. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az étrend által kiváltott gyulladás csökkentése segíthet és az egészséges életmódra való összpontosítás is hatékony stratégia lehet.
Az alábbi életmódbeli javaslatok segíthetnek a leptinrezisztencia leküzdésében:
Bár nincs egyszerű módja a leptinrezisztencia megszüntetésének, az bizonyos, hogy a hosszútávú életmódbeli változtatások beiktatása, amelyek javíthatják az életminőséget a leptinrezisztencia visszafordításában is segíthetnek.
Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/leptin-101…
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!