Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Gyakran hangsúlyozzuk egyes zsírok fontosságát és a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait, különösen az omega-3/ omega-6 zsírsavak arányának jelentőségét az étrendünkben.
Az általunk javasolt zsírok esszenciálisak a jó egészséghez, azonban fontos tisztában lennünk azzal, hogy bizonyos zsírok akár extrém módon károsak is lehetnek a szervezetünkre. Az étrendünk zsírforrásainak kiválasztásakor körültekintőnek kell lennünk, ugyanis vannak zsírok, amelyek tápanyagként szolgálnak a szervezetünk számára, gyulladáscsökkentőek és energiát biztosítanak a testünknek, valamint különböző szövetek építőkövei.
Azonban egyes zsírok problémásak is lehetnek, erősen gyulladáskeltőek és fogyasztásuk különböző egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezen zsírok közé soroljuk a margarinok szinte összes fajtáját, a legtöbb napraforgóolajat, a részben vagy egészben hidrogénezett olajok és zsírok minden formáját: a szójaolajat, kukoricaolajat, búzacsíra-olajat. Ezek mind hozzájárulhatnak szervezetünkben az omega-6 túlsúly kialakulásához, amely erősen gyulladáskeltő és olyan hormonális egyensúlytalanságokhoz vezethet, mint a női szervezetben az ösztrogéndominancia kialakulása, amely számos egészségügyi kihívás okozója.
Az általunk javasolt étrendben használhatóak a növényi eredetű olajok és zsírok közül az avokádó, az avokádóolaj, a kókusz, a kókuszolaj, a kókusztej, az olíva és az olívaolaj (omega-9 zsírsav tartalom).Az állati eredetű zsírok közül a legeltetett állatok tejéből készült vaj, tisztított vaj (ghí), a megfelelő minőségű állatok húsa, az édesvízi/tengeri halak és a tojássárgája illeszthető be az étrendbe.Ezen zsírok a sejtmembránok és hormonok építőkövei. Emellett a zsírban oldódó vitaminokat szállítják, mint az A-, D-, E-és K-vitamin és segítik az ásványi anyagok felszívódását.A telített zsírsavak a sejtfalunk legalább 50%-át teszik ki, és védelmet nyújtanak a sejtfal szerkezeti integritásába behatoló nemkívánatos anyagok ellen.A telített zsírok elősegítik a csontok egészségét azáltal, hogy segítik a kalcium hasznosulását.
A legeltetett marha húsa tápanyagdús, tartalmaz omega-3 zsírsavat, CLA-t, egészséges fehérjéket, E-vitamint, B12-t, tiamint, riboflavint, kreatint, vasat és cinket.A kókuszolaj javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert, segíthet a Candida és más fertőzések leküzdésében, szabályozza a vércukorszintet, valamint táplálja a bőrt és a hajat.
A megfelelően megválasztott zsírok fogyasztása az egészséges hormonrendszer szempontjából kulcsfontosságú.
Források:
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!