Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
A hozzáadott cukor, ezen belül példaul a natív fruktózfogyasztás káros hatásai
A hozzáadott cukorfogyasztás és a megemelkedett inzulinszint felgyorsítja az öregedési folyamatokat és kedvező környezetet teremthet a degeneratív betegségeknek.A cukor kémiája a szénhidrátok számán alapul, és magába foglalja a monoszacharidokat, diszacharidokat és oligoszacharidokat. A legfontosabb monoszacharidok a glükóz és fruktóz (gyümölcscukor). A legfontosabb különbség közöttük az emésztésük és feldolgozásuk módja.Ezen cukrok közül sok összetett cukrokat, például szacharózt képez. A szacharóz, a tipikus asztali cukor, egy diszacharid, amely egyik fele glükóz, másik fele fruktóz. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup pedig min. 55% fruktózt és 45% glükózt tartalmaz.
A hozzáadott cukorfogyasztás hatalmas mértéket öltött az elmúlt években, ezt mi sem mutatja jobban, minthogy 1700-ban egy átlagos egyén körülbelül 2 kg cukrot fogyasztott évente, 1800-ban ez már kb. 4 kg volt évente, majd 1900-ban egy átlagos ember 40 kg cukrot evett évente. 2018-ban ez a szám több, mint 68 kg-ra emelkedett. Jelenleg társadalmunk fele NAPONTA fél kiló cukrot fogyaszt. Ennek nagy része ultrafeldolgozott, mesterségesen előállított formákban van jelen, mint például szacharóz és magas fruktóztartalmú kukoricaszirup.
A cukor legtöbb formája (a fruktóz alapú forrásokon kívül) gyorsan metabolizálódik a szervezetben egyszerű glükóz formává. A glükózt, ezt követően az inzulin hormon a sejtekbe juttatja. Ez a folyamat nagyon jól megy végbe szervezetünkben, amennyiben megfelelő az inzulinérzékenységünk.
A fruktóz fogyasztása az elmúlt 50 évben nőtt meg jelentősen, ez idő alatt az elhízás aránya az 1970-es években mért 15 %-hoz képest 2022-re 40%-ra nőtt. A fruktóz, ahogy azt cikkünk elején is említettük egy monoszacharid, amelyet természetesen gyümölcsökben, mézben és egyes zöldségekben, például kukoricában termelődik.
A történelem során az emberek nem fogyasztottak túlzott mennyiséget ezekből az ételekből, inkább idény jelleggel és mértékkel, esetleg a fizikai aktivitás figyelembe vételével. Napjainkban azonban különféle módokat találtak a fruktóz előállítására és felhasználására a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) segítségével.
A fruktóz metabolizmusa közvetlenül a trigliceridek képződéshez vezet. Az emelkedett trigliceridek súlygyarapodáshoz, elhízáshoz, II-es típusú cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezetnek.
2009-ben a Georgia Állami Egyetem kutatói azt találták, hogy a fruktóz-anyagcsere során keletkező emelkedett trigliceridek inzulinrezisztenciát okoznak az agyban.
A fruktóz fogyasztása másképp serkenti a szervezet hormonrendszerét, mint a glükóz és a cukrok más formái. A fruktóz kikapcsolja a természetes étvágyszabályozási rendszert azáltal, hogy cukormolekulákat képez az inzulin stimulálása nélkül.Jellemzően, ahogy az inzulin emelkedik a szervezetben, elnyomja a ghrelin hormont (ami éhséget okoz), és stimulálja a leptint (ami a jóllakottságot jelzi).A fruktóz megzavarja ezt a természetes hormonüzenetet. Az eredmény az, hogy az egyén több ételt eszik, és több trigliceridet termel, ami károsítja a sejteket és inzulinrezisztenciához vezet (patológiás IR és nem alkoholos eredetű zsírmáj).
Az emelkedett vércukorszint káros hatásai:
Források:https://www.health.harvard.edu/blog/eating-too-much-added-sugar-increases-the-risk-of-dying-with-heart-disease-201402067021https://nancyappleton.com/141-reasons-sugar-ruins-your-health/https://www.webmd.com/diabetes/inflammation-and-diabeteshttps://drjockers.com/destructive-sugar-impact/
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!