Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
A cékla (Beta vulgaris) egészségre gyakorolt hatásai – teljesség igénye nélkül
A cékla egy élénk színű, sokoldalú (gyökér)zöldség. Egyik ismertető jele a „földes” íz és aroma. Amellett, hogy színesíti a tányért, a cékla rendkívül tápláló. Tele van esszenciális vitaminokkal, ásványi anyagokkal és számos gyógyhatású növényi összetevővel. Mindezen kívül finom, valamint könnyen beépíthető az étrendbe, többek között a humusz, a burgonya és a saláták mellé. Ahhoz, hogy a benne lévő tápanyagokhoz a legjobban hozzájuss, fogyaszd nyersen, vagy válassz olyan eljárásokat, mint a préselés vagy a sütés a főzés helyett.
Számos tápanyag csekély kalória mellett:Egy adag (100 gramm) főtt cékla tartalmaz:
A cékla különösen gazdag folsavban, amely kulcsszerepet játszik a növekedésben, fejlődésben és a szív egészségében.Jelentős mennyiségű mangánt is tartalmaz, amely többek közt részt vesz a csontképzésben, a tápanyag-anyagcserében és az agy működésében is.Ráadásként magas a réztartalma, amely fontos ásványi anyag az energiatermeléshez és bizonyos neurotranszmitterek szintéziséhez.
Segíthet kontroll alatt tartani a vérnyomást:A cékla alaposan kutatott a magas vérnyomásra gyakorolt csökkentő hatása miatt, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője.Egyes tanulmányok arra jutottak, hogy a céklalé jelentősen csökkentheti mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás értéket.Úgy tűnik, hogy a szisztolés értékre (vagyis arra, amikor a szív összehúzódik) nagyobb hatást gyakorol, mint a diasztolésra (azaz arra, amikor a szív ellazul. A nyers cékla erősebb hatást fejthet ki, mint a főtt.A vérnyomáscsökkentő hatása valószínűleg a cékla magas nitrátkoncentrációjának köszönhető. A szervezetben a táplálékkal bevitt nitrátok nitrogén-monoxiddá alakulnak, mely értágító hatású, ezáltal okozva a vérnyomás csökkenését.A cékla kiváló folsavforrás is. Bár egy erre vonatkozó kutatás vegyes eredményeket hozott, mégis számos tanulmány azt sugallja, hogy a folsavbevitel növelése jelentősen csökkentheti a vérnyomást.Mindezek mellett érdemes észben tartani, hogy a cékla vérnyomásra gyakorolt hatása csak átmeneti. Ebből kifolyólag rendszeresen kell fogyasztani, hogy hosszú távon megtapasztalhatóak legyenek a szív- és érrendszerre kifejtett pozitív hatásai.
Javíthatja a sportteljesítményt:Számos tanulmány arra az eredményre jutott, hogy az étrendi nitrátok, mint amilyenek a céklában is találhatók, javíthatják a sportteljesítményt.Úgy tűnik, hogy a nitrátok befolyásolják a fizikai teljesítményt azáltal, hogy javítják a mitokondriumok hatékonyságát, amelyek felelősek az energiatermelésért a sejtekben.Egy áttekintés szerint a céklalé növelheti az állóképességet azáltal, hogy kitolja a fáradás idejét, növeli a szív- és légzőrendszer teljesítményét, és javítja a sportolók hatékonyságát.Ígéretes, hogy a céklalé javítja a kerékpározók teljesítményét is és akár 20%-kal növeli az oxigénfelhasználásuk hatékonyságát.Fontos megjegyezni, hogy a vér nitrátszintje 2-3 órán belül tetőzik a cékla vagy levének elfogyasztása után. Ezért a legjobb, ha néhány órával edzés vagy verseny előtt fogyasztják el, ezzel maximalizálva a lehetséges előnyeit.
Segíthet a gyulladások leküzdésében:A cékla betalainoknak nevezett pigmenteket tartalmaz, amelyek számos gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkeznek.Ez számos egészségügyi szempontból előnyös lehet, mivel a krónikus gyulladásokat olyan állapotokkal társították, mint az elhízás, a szívbetegség, a májbetegség és a rák.Egy 24, magas vérnyomással diagnosztizált beteggel végzett vizsgálat azt találta, hogy 250 ml céklalé 2 hétig tartó fogyasztása jelentősen csökkentett számos gyulladásos markert, beleértve a C-reaktív proteint (CRP) és a tumor nekrózis faktor-alfát (TNF-a).Ezen kívül egy régebbi, 2014-es tanulmány osteoarthritisben szenvedő embereknél (az ízületek gyulladását okozó állapot) kimutatta, hogy a cékla kivonattal készült betalain kapszula csökkenti a fájdalmat és a diszkomfortot.A cékla levéről és kivonatáról kimutatták, hogy a mérgező vegyszerekkel beinjekciózott patkányok vesegyulladását is csökkentették.Mégis, további embereken végzett vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy az egészséges táplálkozás részeként normál mennyiségben fogyasztott cékla ugyanolyan gyulladáscsökkentő előnyökkel jár-e.
Szabó Dániel senior Kollégánk
Forrás:https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!