Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
A nagyobb (de legalább megfelelő – heti többszöri) mennyiségű halfogyasztás kapcsolatban áll a fejlettebb kognitív képességekkel gyermekeknél, azonban a közvetítő folyamatok még nincsenek jól körvonalazva. A jobb minőségű alvás lehet az egyik közvetítő kapcsolódási pont a halfogyasztás és ezen pozitív neurológiai kapcsolatok között. Jelen tanulmány a következő megállapításokat teszi: 1) a gyakoribb halfogyasztás iskolás gyermekeknél összefüggésbe hozható a kevesebb alvászavarral és a magasabb IQ pontszámmal is. 2) ez az összefüggés nem a társadalmi (szociális) és gazdasági háttérnek tudható be. 3) ugyancsak az alvásminőség lehet a kapocs a hal-IQ összefüggésben.
Ebben a kohorsz vizsgálatban 541 kínai iskolás halfogyasztását és alvásminőségét vizsgálták 9 és 11 éves koruk között, míg az intelligenciájukat 12 éves korukban. Kapcsolat van tehát a gyakori halfogyasztás, a kevesebb alvási probléma és magasabb IQ pontszámok között. Az „adag-hatás” viszony megmutatta, hogy magasabb IQ pontszámokat értek el azok a gyerekek, akik mindig (4.80 pont), vagy időnként (3.31 pont) fogyasztottak halat, összehasonlításban (!) azokkal, akik sokkal ritkábban ettek halat (kevesebb, mint 0.05). Az alvásminőség részben felelős a kapcsolatért a halfogyasztás és a verbális, de nem teljesítménybeli intelligencia között. Az eredmények önmagukért beszéltek, miután kiszűrték a szociodemográfiai kovariánsokat is.
Tudomásunk szerint ez az első tanulmány, mely rámutat, hogy a gyakori halfogyasztás csökkentheti az alvással összefüggő problémákat (jobb alvásminőséget biztosít), mely cserében hosszútávú és egészséges kognitív működést biztosít a gyerekeknek.
Forrás: Sci Rep. 2017 Dec 21;7(1):17961. The mediating role of sleep in the fish consumption – cognitive functioning relationship: a cohort study. Liu J, Cui Y, Li L, Wu L, Hanlon A, Pinto-Martin J, Raine A, Hibbeln JR.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!