Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Már az 1940-es évek végén megjelent szakmai anyagokban is fellelhető ennek bizonyítása és bizonyos magyarázatok keresése.
Azok az immunológiai reakciók, amik a különböző ételek komponenseire kialakulnak, számos módon hasonlítanak azokhoz az autoimmun folyamatokhoz, amit megfigyelhetünk a rheumatoid arthritisben és egyéb autoimmun betegségekben (is). Ezért lehetséges „megnyugtatni” az immunrendszert azáltal, hogy eltávolítjuk vagy nem juttatjuk be az ezt előidéző bizonyos ételekben megtalálható felesleges molekulákat (általában bizonyos fehérje-komponensek).
Egy 12 hetes klinikai vizsgálatban megfigyelték, hogy a fő allergénekben csökkentett vagy az allergénmentes (hypoallergén) diéta hatására általános javulás következett be. Amikor ezeket az allergéneket visszavezették a diétákba, a tünetek újra megjelentek. Vegetáriánus és gluténmentes diéták a rheumatoid arthritises tünetek csökkenését okozták. Érdekes, hogy a legújabb genetikai vizsgálatok igazolták, hogy az emberek, akiknek bélbetegségük vannak (pl. hagyományos gluténérzékenység, azaz cöliákia) és a rheumatoid arthritisben szenvedők sok genetikai azonosságot mutatnak.
Az ételek és a krónikus ízületi gyulladás közötti kapcsolatok alapján azon élelmiszerek elkerülése, amelyek emelik a vérben az IgE (allergia) és/vagy IgG (intolerancia) antitestek szintjét, alábecsült módszernek számít a rheumatoid arthritises tünetek csökkentésében. Az IgE/IgG vértesztek lehetővé teszik a rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknek számára, hogy kimutassák a potenciálisan elkerülendő (akár átmenetileg) ételeket és hozzákezdjenek az immunológiai profiljuk számára megfelelő, beállított étrendhez…
Források:
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!