Hypoallergén menü

Hypoallergén menü
2018.01.01.

Alapvetően markáns anyagcsere-profiloknak megfelelő makrotápanyag-arányokkal. Nem alacsony FODMAP- és nem szigorú paleolit AIP-étrendi.

Hozzávalók 2 fő részére:
  • 35-40 dkg darált bárányhús (más darált hús is használható)
  • Kb. fél kg zöldbab (fagyasztott is remek szokott lenni, ez pont friss volt)
  • 10-15 dkg brokkolirózsa
  • Vörös- és lilahagyma ízlés szerint
  • Bárány fűszerkeverék (kérésre megosztjuk )
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 4 levél babérlevél
  • Só és bors ízlés szerint
  • Tisztított vaj (ghee, magyarosan sült vaj) a főzéshez és teavaj az ízesítéshez.
  • 10 dkg madársaláta
Elkészítés:
  1. Vízben (felengedés után) megfőzzük/megpároljuk kb. 15 percig a zöldbabot.
  2. Eközben a sült vajon lepirítjuk a hagymát, a babérlevelet és a brokkolirózsákat. Ez pillanatok alatt megvan, így gyorsan belekerülhet a bárány, amit ne süssünk-főzzünk túl. Pár perc alatt, folyamatosan kevergetve elkészülnek az eddigiek.
  3. Mikor pár percre vagyunk a teljesen kész állapottól (azaz átfőtt a hús és a megpuhult a brokkoli), csak akkor sózzuk és fűszerezzük, majd belereszeljük a fokhagyma gerezdeket is.
  4. Mindeközben egy másik serpenyőben elkezdjük sült vajon lepirítani az előpárololt zöldbabokat egy kevés sóval a képen látható szín eléréséig. Tálalás előtt egy kocka teavajat is dobhatunk a zöldbabokra…

Aki szereti keverhet hozzá kókusztejet ízlés szerint (én így tettem- Ákos) vagy akár paradicsompürét is (ami általában még mindig szabadföldi, érett, idény paradicsomból készül- ráadásul rengeteg flavonoid vegyületet is konzervál, egyesek szerint funkcionális élelmiszer).
Párat rottyan még az egész és kész is…
Az egész egytálétel csontos-porcos alaplében is párolható (gyakran készítjük így).

Jó étvágyat!


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!