Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Probiotikumok szerepe menopauza utáni időszakban
A menopauza egy az egész világra kiterjedő egészségügyi probléma, melynek számos következménye a petefészek működésének folyamatos leállásával jár együtt.
A változókor jellemzően 50 éves kor felett jelentkezik, de manapság nem ritka a korai petefészek kimerülés sem, mely akár a 40-es életkorban vagy azt megelőzően is megjelenhet.
Közegészségügyi szempontból a menopauza beállta 1 évnyi teljes menstruáció kimaradástól számítható.
A számos egyéb tünet mellett hangulatingadozás, hőhullámok és alvászavarok merülnek fel. Az életmód és a táplálkozás megváltoztatása egyaránt hozzájárulnak az alvászavarok és hangulatingadozás javításához.
Egy 2022-es randomizált hármas vak vizsgálat azt kutatta, hogy a porbiotikumok milyen hatással vannak a posztmenopauzális nőkben.
A vizsgált időszak 2020-2021-et érintette, melyben 66 iráni posztmenopauzás nő vett részt 45-55 éves korosztályból. (Posztmenopauzának nevezzük a menopauza (12 teljes hónap menstruáció kimaradással) utáni időszakot.) A hölgyek randomizált módon kerültek a vizsgált és kontroll csoportba.
A vizsgált időszak előtt a hölgyek részt vettek különböző állapotfelmérő kérdőívek kitöltésében, úgy, mint a Pittsburgh-i alvás minőséget felmérő kérdőívet, a DASS21 (Depression, Anxiety and stressz Scale-21 items) és a MENQOL (életminőség a menopauzában) kérdőíveket.
Az intervenciós csoport 100g probiotikumokkal dúsított joghurtot kapott 6 héten keresztül mindennap ebéd után, míg a kontroll 100g hagyományos joghurtot hasonlóképpen ebéd után.
Az élelmiszerekben leggyakrabban használt probiotikumok a Lactobacillusok és Bifidobacteriumok, melyek közül a Lactobacillus Acidophilus és a Bifidobacterium Lactis fordul elő leggyakrabban joghurtokban és fagylaltokban.
Az utóbbi években egyértelmű fény derült arra, hogy a gasztrointesztinális rendszer (emésztőrendszer állapota) hatással van az általános egészségi állapotunkra és az idegrendszerünkre is. A bélrendszer állapota kívülről bevitt probiotikumok segítségével is befolyásolható. A Táplálkozási pszichiátria is alkalmazza a probiotikumokat, mint új kezelési módszer, az idegrendszer, stresszreakció és depresszió kezelésében.
Néhány tanulmány (Marotta es tsi, 2019 (Olaszország), Wallace es tsi (Kanada), 2019 valamint Farzaneh és Tafvizi, 2018 (Irán)) eredménye arra a következtetésre jutott, hogy a probiotikmokkal való kezelés csökkentette a szorongást és depressziót.
Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy a probiotikumok pozitívan befolyásolták a posztmenopauzás hölgyek pszichés tüneteit, úgy, mint a szorongás és a depresszió, ezáltal egy jobb életminőséget biztosítva. A mellékhatások tekintetében is jobb választásnak/megoldásnak bizonyulnak a probiotikumok az eddig alkalmazott farmakológiai megoldásokkal szemben a menopauzás hölgyek esetében.
További kutatásokra van szükség a témában.
A Táplálkozás-Beállítás alapelveit figyelembe véve, a kókuszjoghurt fogyasztását javasoljuk a hagyományos tehéntejből készült változattal szemben.
Forrás: https://www.sciencedirect.com/…/abs/pii/S2405457722002972
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!