Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Egészségtámogatás matcha teával: 7 bizonyított módja annak, ahogy a matcha tea képes támogatni az egészséget
A matcha tea egyfajta zöld tea. Antioxidáns tartalma miatt jótékony hatással lehet a szívre, a testsúlyra és az egészség egyéb területeire. Ráadásul könnyen beilleszthető az étrendedbe.
Mi az a matcha?
A matcha népszerű a bioboltokban és kávézókban, matcha shot, latté, tea és desszert formájában is kapható.
A zöld teához hasonlóan a matcha is a Camellia sinensis növényből származik. Azonban másképp termesztik, és egyedi tápanyagprofilja van. A gazdák a matcha termesztéséhez használt növényeket a növekedési időszak nagy részében árnyékban tartják. A közvetlen napfény hiánya növeli a klorofilltermelést, növeli az aminosavtartalmat, és sötétebb zöld árnyalatot kölcsönöz a növénynek. A levelek betakarítása után a termelők eltávolítják a szárakat és az ereket, és a leveleket finom porrá őrlik. Ez a matcha.
A matcha a teljes tealevélből származó tápanyagokat tartalmazza, és több koffeint és antioxidánst tartalmaz, mint ami a zöld teában általában megtalálható.
A matchával és összetevőivel kapcsolatos tanulmányok számos előnyös tulajdonságot tártak fel, és kimutatták, hogy elősegítheti a szív egészségét és a máj védelmében, sőt még a fogyást is támogathatja.
Íme 7 lehetséges egészségügyi előnye a matcha fogyasztásának.
1. Magas antioxidáns-tartalmú
A matcha gazdag katechinekben, a teában található növényi vegyületek egy csoportjában, amelyek természetes antioxidánsként működnek. Az antioxidánsok segítenek csökkenteni a káros szabad gyököket, a sejteket károsító és krónikus betegségeket okozó vegyületeket.
A matchát árnyékban termesztik. A levelek betakarításakor a katechintartalom alacsonyabb, mint más zöld teafajtákban. Ha azonban vízben feloldjuk, háromszor több keletkezik belőle.
Egy vizsgálat kimutatta, hogy az egereknek matcha-kiegészítőt adva csökkent a szabad gyökök által okozott károsodás és fokozódott az antioxidáns aktivitást.
A matcha beiktatása az étrendbe növelheti az antioxidáns-bevitelt, ami segíthet megelőzni a sejtkárosodást, és csökkentheti számos krónikus betegség kockázatát.
2. Segíthet a máj védelmében
A máj létfontosságú az egészség szempontjából, és központi szerepet játszik a méreganyagok kiürítésében, a gyógyszerek metabolizálásában és a tápanyagok feldolgozásában.
Egyes tanulmányok szerint a matcha segíthet megvédeni a máj egészségét. Egy 2015-ös, 15 tanulmányt áttekintő vizsgálat megállapította, hogy a zöld tea fogyasztása összefüggésbe hozható a májbetegségek kockázatának csökkenésével. Ugyanakkor 2020-ban néhány szakértő megjegyezte, hogy míg a matcha a nem alkoholos zsírmájbetegségben (NAFLD ) szenvedők számára előnyös lehet a májenzimek csökkentése révén, addig a NAFLD nélküli embereknél növelheti a májenzimek szintjét. További kutatásokra van szükség a matcha általános lakosságra gyakorolt hatásainak vizsgálatához, mivel a legtöbb kutatás a zöldtea-kivonat hatásait állatokon vizsgáló tanulmányokra korlátozódik.
3. Fokozza az agyműködést
Kutatások azt mutatják, hogy a matcha számos összetevője segíthet az agyműködés fokozásában. Egy 23 emberen végzett vizsgálat azt kutatta, hogy az emberek hogyan teljesítettek egy sor olyan feladatban, amelyet az agyi teljesítmény mérésére terveztek. A résztvevők egy része matcha teát vagy 4 gramm matchát tartalmazó szeletet fogyasztott, míg a kontrollcsoport placebó teát vagy szeletet. Azok, akik matchát fogyasztottak, javulást mutattak a figyelem, a reakcióidő és a memória terén a placebót fogyasztókhoz képest. Egy másik tanulmány is kimutatta, hogy napi 2 gramm zöldtea por fogyasztása 2 hónapon keresztül segített javítani az agyműködést idősebb embereknél.
A matcha magasabb koffeintartalmú, mint a zöld tea. A zöld tea koffeintartalma fajtától, márkától és feldolgozástól függően általában 11-25 milligramm/gramm körül van, míg a matcha 19-44 mg/g koffeint tartalmaz.
A matcha egy L-theanin nevű vegyületet is tartalmaz, amely megváltoztatja a koffein hatását, elősegíti az éberséget és segít elkerülni a koffeinfogyasztást követő energiaszint-zuhanást.
4. Segíthet megelőzni a rákot
A matcha tartalmaz néhány olyan vegyületet, amelyet egyes laboratóriumi és állatkísérletekben összefüggésbe hoztak a rák megelőzésével. A matcha például magas epigallokatechin-3-gallát (EGCG) tartalmú, ami egy olyan katechin-típus, amely erőteljes rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet.
5. Elősegítheti a szív egészségét
Egyes kutatások szerint a matchához hasonló tápanyagprofilú zöld tea fogyasztása segíthet a szívbetegségek elleni védelemben. A zöld tea fogyasztását a kávéhoz képest a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatával hozták összefüggésbe, és egyes tanulmányok szerint a zöld tea segíthet csökkenteni a magas vérnyomás és más szövődmények kockázatát a szívbetegségben szenvedőknél. A matchában lévő vegyületek hasonlóak a zöld teában lévő vegyületekhez, így egyesek szerint hasonló előnyökkel is járhatnak.
6. Segít a fogyásban
A zöld tea jól ismert arról, hogy képes fokozni a fogyást, ezért gyakran szerepel a fogyókúrás étrend-kiegészítőkben. Egy 2020-as felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a étrendi intézkedésekkel és a testmozgással együtt napi 500 mg zöld tea 12 héten át történő fogyasztása csökkentheti a testtömegindexet. Bár a legtöbb tanulmány a zöld teára összpontosított, a matcha ugyanabból a növényből származik, és hasonló vegyületeket tartalmaz.
7. A matcha tea könnyen elkészíthető
A matcha fogyasztásának számos módja van. Hagyományos matcha teát készíthetsz úgy, hogy 1-2 teáskanál (2-4 gramm) matcha port szitálsz a csészédbe, hozzáadsz 60 ml forró vizet és (bambusz) habverővel összekevered.
A matcha por és a víz aránya ízlés szerint módosítható. Ha hígabb teát szeretnél kapni, csökkentsd a matcha port fél teáskanálnyira (1 g), és keverd össze kb. 100 ml forró vízzel. A koncentráltabb változathoz keverj össze 2 teáskanál (4 g) port mindössze 30 ml vízzel.
A matcha tea kombinálható a kurkumával is. Továbbá belekeverhető egyéb italokba, valamint akár desszertekbe is.
Kiváló minőségű matcha található az alábbi két termékben:
Freyagena Matcha tea
Freyagena SzuperKollagén+Rost-X
Forrás: https://www.healthline.com/nutri…/7-benefits-of-matcha-tea
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!