Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
A fruktóz az „M” a FODMAP betűszóban.
A fruktóz egy monoszacharid, és olyan élelmiszerekben található meg, mint a gyümölcsök és gyümölcskészítmények, például gyümölcslevek és lekvárok, valamint az olyan édesítőszerek, mint a méz és az agavészirup.
Egyes embereknél az elfogyasztott fruktóz nem szívódik fel teljesen a vékonybélben, a felesleges fruktóz a vastagbélbe kerül, ahol az ott élő baktériumokat táplálja. A baktériumok megerjesztik a fruktózt, ami olyan kellemetlen tünetekhez vezethet, mint a puffadás, gázosodás, hasfájás, hasmenés és/vagy székrekedés. Az egyénileg tolerálható fruktóz mennyisége eltérő lehet, ezért fontos, hogy a FODMAP étrend „visszavezetés” fázisában teszteljük a saját toleranciaszintünket.
Fontos megjegyezni, hogy nem minden gyümölcscukor jelent problémát. Azok a gyümölcsök, amelyek egyenlő glükóz-fruktóz arányt tartalmaznak, kis adagokban általában jól tolerálhatók. Ennek oka, hogy a glükózmolekulák „hordozóként” működnek, amelyek együtt szállítják a fruktózt a a szervezetben. Ha egy gyümölcsben több a fruktóz, mint a glükóz, akkor a szervezet elégtelenül szívhatja fel a fruktózt, így az a bélbaktériumokat táplálja és tüneteket válthat ki.
Az alacsony FODMAP étrend kezdeti szakaszában kerülni kell a magas fruktóztartalmú élelmiszereket.
Többek között a következő élelmiszerek tartoznak ide:
Érdemes a készélelmiszerek összetevőlistáját is átnézni ezekre az alapanyagokra vonatkozóan (például reggelizőpelyhek, lekvárok és dzsemek, szószok, nassolnivalók). Ezenkívül kerülni kell a nagy mennyiségű fruktóz egyszerre történő fogyasztását azáltal, hogy az alacsony FODMAP-tartalmú gyümölcsök fogyasztását étkezésenként egy adagra korlátozzuk (egy adag körülbelül egy maréknak felel meg).
A gyümölcsök alapvetően egészséges élelmiszerek, amelyek sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és segíthetnek a betegségek megelőzésében, azonban néhány IBS-el érintett ember számára a nagy adag gyümölcsökben, valamint bizonyos gyümölcsfajtákban, például az almában, a körtében és a szederben található felesleges fruktóz súlyosbíthatja a tüneteket.
Egyes korábbi kutatások szerint a fruktóztartalmú élelmiszerekhez glükóz hozzáadása segíthet a felszívódásban, azonban a legújabb kutatások kimutatták, hogy a glükóz hozzáadása a magas fruktóztartalmú élelmiszerekhez a legtöbb esetben nem segítette csökkenteni a tüneteket, és sok extra cukrot ad az étrendhez, aminek negatív egészségügyi következményei lehetnek, mint például súlygyarapodás. Az alacsony FODMAP étrend első fázisában így a legjobb megoldás az, ha az alacsony FODMAP tartalmú élelmiszerek fogyasztására összpontosítunk.
Mindezek alapján a mézet is szükséges lecserélni az alacsony FODMAP étrend alatt. Helyette megfelelő választás a juharszirup vagy a rizsszirup. Ha szempont az is, hogy az édesítőszer kalóriamentes így legyen, akkor érdemes steviát használni.
Cikk forrása: https://alittlebityummy.com/…/fructose-and-the-low…/
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!