Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
A magasabb antioxidáns-bevitel hozzájárul a köszvény alacsonyabb kockázatához
A Biological Research for Nursing 2023. augusztusi számában megjelent tanulmány szerint a magas antioxidáns-bevitelű férfiak és nők körében kisebb volt a köszvény kialakulásának kockázata azokhoz képest, akiknek az antioxidáns bevitele alacsony volt.
„Legjobb tudomásunk szerint ez az első tanulmány, amely az étrendi antioxidáns index (CDAI) és a köszvény közötti kapcsolatot vizsgálja az általános népességben” – nyilatkozták a szerzők.
A köszvény egy fájdalmas ízületi gyulladás, amelyet a megemelkedett húgysavszint okoz. A magas húgysavszint nátrium-urát kristályok kialakulásához vezet az ízületekben, inakban és a környező szövetekben. „A nátrium-urát képződése és a magas húgysavszint gyulladást, oxidatív károsodást és oxidatív stresszt eredményez a szervezet belső antioxidánsainak csökkentésével, a reaktív oxigénfajok növelésével és a gyulladáskeltő biomarkerek aktiválásával” – magyarázták a szerzők.
A vizsgálatba több, mint 26.000, 40 és 59 év közötti felnőttet vontak be. Az étrendi antioxidáns indexet (CDAI) az antioxidáns hatású szelén, cink, A-, C- és E-vitamin, valamint a karotinoidok beviteléből számították ki, étrendi kérdőívek segítségével.
Azoknak a férfiaknak és nőknek, akiknek a CDAI értéke a felső 25%-ba tartozott, 35%-kal alacsonyabb volt a köszvény kialakulásának kockázata, mint azoknak, akiknek a CDAI értéke a legalacsonyabb 25%-ba tartozott. A szerzők megjegyezték, hogy az antioxidánsok hatása az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentésében nagyobb mértékű volt a köszvényes betegeknél, mint a betegségben nem szenvedőknél. „Az étrendi antioxidáns-index fordítottan arányos a köszvénnyel az amerikai felnőttek körében, ezért az étrendi antioxidáns-bevitel növelése ígéretes módszer lehet a köszvény terápiájában, és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a cinkre, a szelénre, a karotinoidokra, az A-, C- és E-vitaminra” – állapították meg a szerzők.
Forrás: PMID: 37616306
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!