Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
A (relatív) ösztrogén-dominancia tünetei és étrendi összefüggései
Az ösztrogén hormonok kiemelkedő szerepet töltenek be mind a női, mind a férfi szexuális funkciók megfelelő működésében, ugyanis termelődik mindkét nem szervezetében, azonban a nőknél sokkal magasabb szintekről van szó. Jelen cikkükben elsősorban a nőket érintő problémákat taglalunk.
Bár létfontosságú hormon, mégis magasabb szintjei esetén hozzájárulhat különböző krónikus betegségek kialakulásához, mint a mell -és petefészekrák vagy a PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma). Ekkor beszélhetünk ösztrogén-dominanciáról vagy az ösztrogén-anyagcsere egyéb zavarairól.
Az ösztrogének alacsony szintje is okozhat gondokat, amit egy későbbi cikkünkben fejtegetünk majd.
Az ösztrogén-dominancia tünetei (a teljesség igénye nélkül):
Emlőérzékenység, testsúlynövekedés, gyakori fejfájás, egyre erősödő premenstruációs tünetek, állandó fáradtság, alacsony libidó, enyhe vagy túl erős menstruációs vérzés, depresszió és szorongás, méhmióma, csomók a mellekben.
Kutatások szerint bizonyos étrendi szokások összefüggésbe hozhatók a magas ösztrogénszinttel, míg más étrendi megközelítések és egyes ételek segíthetnek a szintjének csökkentésében. Ennek oka, hogy az étrend befolyásolja az ösztrogén anyagcserét és kiválasztását a szervezetben.
A magas testzsírszázalék és testtömegindex megemelheti az ösztrogénszintet a szervezetben, ezzel egyes betegségek kialakulásának esélyét is növelve. Az elhízás összefüggésbe hozható az aromatáz enzim emelkedett szintjével, ami hozzájárul az ösztrogéntermeléshez.
Étrendek, amelyek összefüggésbe hozhatók az ösztrogén-dominanciával:
Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a tipikus nyugati étrend, amely nagy mennyiségben tartalmaz ultrafeldolgozott élelmiszereket, édességeket, tejtermékeket és nagyobb mennyiségben vöröshúsokat, továbbá magas omega-6 zsírsavakban, egyértelműen összefüggésbe hozható az emelkedett ösztrogénszinttel. Hasonlóképpen, ezen étrendi szokások szoros kapcsolatot mutatnak a mellrák és az elhízás kialakulásával.
32 tanulmány felülvizsgálata során megállapításra került, hogy a nyugati étrendi mintának megfelelően étkezők, tehát nagy mennyiségű ultrafeldolgozott húskészítményeket és édességeket fogyasztó nők esetében 14%-kal nő a mellrák kialakulásának esélye. Míg egy zöldségekben, rostokban, egészséges omega-3 zsírokban gazdag étrend akár 18%-kal is csökkentheti ennek esélyét. A felülvizsgálat alapján egyértelműen kijelentik, hogy a nyugati típusú diétákhoz kapcsolódó megemelkedett ösztrogénszint és testzsírszázalék felelős a megnövekedett kockázat kialakulásáért.
Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a menopauza után, amikor a petefészkek már nem termelnek ösztrogént, a zsírszövet válik a fő ösztrogénforrássá. Ezen okból olyan posztmenopauzán áteső nők esetében, akik nagyobb súlyfelesleggel rendelkeznek, megemelkedik az ösztrogénszint és ezáltal a mellrák kockázata is. Tehát, azon nők, akik nyugati étrendet követnek, ezáltal megnövekedett testzsírszázalékkal rendelkeznek jobban ki vannak téve a mellrák kockázatának, ezen esetekben nagy valószínűséggel a cukoranyagcsere is érintett, ami bizonyítottan összefüggésbe hozható az emlő daganatos megbetegedéseivel.
Étrendi javaslatok az egészséges ösztrogénszint megtartásához és visszaállításához:
Egyes tanulmányok szerint a mediterrán diéta (mi GLUTÉNMENTES mediterrán étrendről beszélünk minden esetben) hozzájárul az egészséges ösztrogénszinthez, ugyanis tengeri ételekben gazdag, ezáltal egészséges omega-3 zsírsavakat bővelkedik, ezen felül tartalmaz változatos zöldségeket és gyümölcsöket, továbbá kizárja az ultrafeldolgozott, omega-6 zsírsavakban, hozzáadott cukorban gazdag ételeket.
Egy korábbi tanulmány 6 hónapon keresztül vizsgált 115 nőt, akik a mediterrán diéta szerint étkeztek, amelynek eredményeként a résztvevők esetében 40 %-kal csökkent az ösztrogén hormon szintje.
A fentiek alapján tehát megállapíthatjuk, hogy az egészséges ösztrogénszint kialakításához az alábbi étrendi szokások kialakítása javasolt:
Az étrenden túl az optimális testzsírszázalék kialakításához elengedhetetlen továbbá a rendszeres testmozgás a mindennapokban. A rendszeres testmozgás segíthet optimalizálni a vérben keringő ösztrogénszintet, elősegítheti a megfelelő ösztrogén-anyagcserét, ezáltal csökkentve a krónikus betegségek (mint a fent említettek) kockázatát.
Források:https://www.healthline.com/health/high-estrogen…https://www.healthline.com/health/high-estrogen#diagnosishttps://www.healthline.com/nut…/foods-to-lower-estrogen…
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!