Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Készíts otthon majdnem „tradicionális” kimchit (fermentált, fűszeres kínai kel)!
Összetevők: egy fej kínai kelkáposzta és/vagy pak choi, jódmentes (pl. Parajdi) só, koreai piros paprika (chili) pehely (helyettesítő: darált magyar édes paprika és erős pista ízlés szerint), fokhagyma, gyömbér, egy kis kanál cukor vagy rizsliszt (elhagyható), sárgarépa, jégcsap-retek, zöldhagyma.
Első lépés: Moss kezet vagy használj egy tiszta gumikesztyűt (a chili csíphet). Tisztíts meg minden hozzávalót alaposan (edényeket, kést, üvegeket és a kezedet is tartsd folyamatosan tisztán). A fermentálás kulcsa a kellő higiénia!
Második lépés: káposzta lesózása. Alaposan tisztítsd meg a káposztát meleg víz alatt. Negyedeld el hosszában (vagy ha nagyobb, akár több darabra vághatod).
Tedd bele egy nagy tálba, szórj rá egy réteg sót, masszírozd a sót a káposztalevelek közé. Hagyd állni 2 órát, majd nyomkodd meg / forgasd meg 30 percenként, míg puha nem lesz. Amikor elkészült, öntsd le a levét és öblítsd le, hogy ne legyen túl sós (kóstold meg).
Harmadik lépés: ízesítés
Míg a káposzta a sóban áll, egy turmixgépben készítsd el a fűszerkeveréket.
Tedd a turmixba az alapanyagokat: koreai chilipaprika (magyar édes paprika pelyhek vagy por), fokhagyma, gyömbér és cukor vagy rizsliszt (opcionális „baktérium-katalizátor”). Egy kis vizet is tehetsz hozzá, míg krém állagot nem kapsz.
A fűszerpasztához hozzáadhatod a feldarabolt zöldhagymát, (nagyobb hasábokra vághatod) a sárgarépát és retket. Ez a fűszer-zöldség keverék adja a kimchi ízét!
Negyedik lépés: A kinyomkodott káposztalevelekre öntsd rá a tálban előkészített fűszer- és zöldségkeveréket és keverd össze.
Ötödik lépés: fermentálás (lakto-fermentálás)
Alaposan megtisztított befőttes üvegekbe helyezd ezt a keveréket, jól nyomkodd bele. Hagyj 3 cm részt üresen a befőttes üveg tetején és jól zárd le. Helyezd el az üvegeket szobahőmérsékleten a konyhába olyan helyre, ahol nem kapnak közvetlenül fényt vagy sötétbe. Minimum 2-5 napig hagyd állni (egyes receptek több hetet javasolnak), de mindennap ellenőrizd az üvegeket (az érés során folytatnak, tegyél az üvegek alá valamit). Akkor készült el, ha a káposzta megpuhult.
Minél tovább hagyod érni, annál savanyúbb lesz az íze és a káposzta egyre lágyabb lesz.
… kóstold meg és tudni fogod, mikor van kész. Amikor beérett, helyezd a hűtőbe, ahol több hétig eláll.
Vaspál Melinda Kolléganőnk
(A koreaiak maguk is legalább harmincféleképpen, régiónként eltérően készítik a kimchit, ezért nincs teljesen egységes kimchi recept.)
Online tanfolyamunk a témában:
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!