Gyógynövények és fűszerek – A gyömbér

Gyógynövények és fűszerek – A gyömbér
2023.03.08.

„Háborúkat vívtak miattuk, királyságokat vesztettek el miattuk és új földrészeket fedeztek fel az utánuk való keresésben. Az ókorban és az azt követő évszázadokban a fűszerek (és gyógynövények) gyakran értékesebbek voltak az aranynál. De mielőtt értékes valuta volt, orvosságnak számítottak.” – Bharat Aggarwal, PhD

Gyógynövény: a növény leveles zöld részéből származik

Fűszer: a levéltől eltérő részből származik: mag, gyökér, kéreg

Hagymafélék: fokhagyma, metélőhagyma, hagyma, póréhagyma


Gyógynövények és fűszerek fogyasztásának előnyei:

  • Remek ételízesítők, ezáltal növeli az étkezéseink élvezeti értékét
  • Jellegzetes ízeket kölcsönöznek (savanyú, édes, sós, csípős)
  • Egyes fűszerek természetes módon puhítják a húsokat
  • Jótékony hatással vannak az egészségünkre, fitotápanyagokban és mikrotápanyagokban gazdagok (jól ismert pl. az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatás)

Röviden a fitotápanyagokról:

A fitotápanyagok a növényekben (gyógynövényekben, fűszerekben, hagymafélékben, gyümölcsökben és zöldségekben) található védővegyületek. Több ezer fitotápanyag létezik, íme néhány példa a teljesség igénye nélkül: astaxantin, zeaxantin, kurkumin, gingerol, piperin, diosgenin, resveratrol, kaempferol, kumarin, antocián.

  • Egészségfejlesztő tulajdonságokkal rendelkezik (antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatás)
  • A teljes élelmiszerrel és növénnyel (fűszer/gyógynövény) végzett tanulmányok jótékony hatást mutatnak
  • Ez adja a növények színét (fehér színű élelmiszerekben is megtalálható, pl. fokhagyma, hagyma, póréhagyma)
  • Kizárólag gyümölcsből és zöldségből nem lehet magunkhoz venni

Sorozatunk első részében a csodálatos gyömbért mutatjuk be:

Gingerolt (gyömbér-kivonatot) tartalmazó termék a Táplálkozás-Beállítás és Funkcionális Orvoslás Nőknek ajánlásával:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!