Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Saláta főtt quinoával
A tavasz elérkeztével egyre színesebbek a piacok standjai…
Szuperfood: koriander
A koriander javítja az IBS, különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit…
Endometriózis esetén javasolt étrendi alapok
Egyes étrendi változtatások segíthetnek az endometriózis tüneteinek enyhítésében…
Az autoimmun betegségek megelőzése
D-vitamin és Omega-3 kiegészítőkkel kapcsolatos új megállapítások…
Magas FODMAP-tartalmú étkezés hatása gastrooesophagealis reflux betegség (GERD, röviden gyakran csak reflux) és irritábilis bélszindróma (IBS) esetén.
A vizsgálatban nyolc, GERD-ben és IBS-ben is szenvedő alany vett részt, akik reggelire és ebédre rizstésztát (alacsony FODMAP) vagy búzatésztát (magas FODMAP, konkrét fruktán) tartalmazó ételt fogyasztottak. A kapott eredmények azt mutatták, hogy a búzatésztát tartalmazó étkezések jobban fokozták a puffadást, bélgázok termelődését, a teltségérzetet és a böfögést. Mindezek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magas FODMAP-tartalmú búzatészta jobban fokozta a GERD-hez és IBS-hez kötődő panaszokat, mint az alacsony FODMAP-tartalmú rizstészta. Az eredmények alapján az alacsony FODMAP-tartalmú diéta enyhítheti ezeket a tüneteket az IBS-ben és GERD-ben szenvedő betegeknél.
Forrás: Nutrients. 2022 Apr 22;14(9):1755. doi: 10.3390/nu14091755.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!