Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
A rizs- és a búzatészta fogyasztásának hatása az étkezés utáni reflux betegségben (GERD) és irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedő betegeknél
A szemlézett, huszonegy, GERD-IBS-ben szenvedő betegen végzett vizsgálat célja az volt, hogy értékeljék a rizstészta (mely alacsony FODMAP-étel) és a búzatészta (magas FODMAP-étel) fogyasztásának hatását a GERD-re és a bélgázképződés súlyosságára.
Eredmények: A gyomorégés és a regurgitáció (az ételnek a nyelőcsőből vagy a gyomorból hányinger vagy a hasizom erőltetett összehúzódása nélküli visszakerülése) mértéke a legtöbb (19/21) beteg esetén az étkezés utána 15 percben volt a legerősebb.
Ebéd után 15 perccel a búzatészta fogyasztása szignifikánsan több gyomorégéssel járt, mint a rizs esetében. Ezenkívül a reggeli utáni gyomorpanasz is fokozódott a búzafogyasztást követően.A búzafogyasztás szignifikánsan összefüggött az ebéd utáni magasabb H2- (hidrogén) és CH4- (metán)szinttel, mint a rizs esetén, miközben az ebéd előtti gázszint hasonló volt.
Következtetés: A búzafogyasztás több refluxos (GERD) tünetet váltott ki, mint a rizs GERD-IBS-ben szenvedő betegeknél. Ez a hatás fokozott bélgáztermeléssel is együtt járt. E tekintetben az alacsony FODMAP-tartalmú étrend enyhítheti az étkezés utáni GERD-tüneteket.
Forrás:Patcharatrakul, T., Linlawan, S., Plaidum, S., Gonlachanvit, S. (2021). The Effect of Rice vs. Wheat Ingestion on Postprandial Gastroesophageal Reflux (GER) Symptoms in Patients with Overlapping GERD-Irritable Bowel Syndrome (IBS). Foods 2021;11:26.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!