A földieper (szamóca)

A földieper (szamóca)
2020.05.16.

A földieper (szamóca) úgynevezett antocianinokat (antociánokat) tartalmaz (többek között). Az antocianinok bizonyítottan képesek gátolni a ciklooxigenáz (COX-1, -2) nevű enzimeket. A COX-2 csak speciális sejtekben keletkezik, a fájdalom és gyulladás jelzésére szolgál. Az ízületi gyulladások célzott csökkentésére irányuló szerek, mint például a Vioxx gátolják a COX-2-t. Sajnos, legalábbis a Vioxx esetében, a mellékhatások elég veszélyesek voltak ahhoz, hogy pár év elteltével kivonják a piacról. Az általános nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) hatásukat ugyancsak úgy fejtik ki, hogy a ciklooxigenáz (COX) enzimet befolyásolják. Minden NSAID adásakor számíthatunk – dózisfüggően – többek között a vérnyomás emelkedésére, legjelentősebb nemkívánatos mellékhatásuk általában viszont az emésztőrendszert érinti (nos, ezek egy meglévő ízületi vagy pajzsmirigy gyulladás esetén nem jönnek jól) . A szamócában (és sok más bogyós gyümölcsben is megtalálható) antocianinoknak nincsenek ilyen mellékhatásai. Az eperhez viszonyítva az antocianin-tartalom a málnában még jelentősebb. Az antocianinok ráadásul antioxidáns aktivitással is rendelkeznek.

Eperszezonra fel! 🙂

A pajzsmirigy gyulladás egyik leggyakrabban jelentkező társszövődménye az ugyancsak kialakuló ízületi gyulladás (vice versa).

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!